Masoneria, un subiect care a fost şi va fi în continuare fascinant pentru foarte multe persoane, a constituit tema unei conferinţe publice intitulate „Repere gălăţene în istoria masoneriei româneşti şi universale”, organizată de Marea Lojă Naţională a României - Loja de Ritualistică Comparată şi Cercetări Masonice, Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris-Bucureşti, în parteneriat cu Biblioteca „V.A.Urechia” şi cu Arhivele Naţionale ale României, care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, în instituţia gălăţeană menţionată”.
Publicul gălăţean, atras ca un magnet de evenimentul care anunţa a fi unul inedit şi unic, a avut ocazia de a admira, în cadrul unei expoziţii deschise înaintea desfăşurării conferinţei, documente rare, deosebit de importante din istoria masoneriei: regulamente, procese verbale, caiete cu semnături ale masonilor. Prezentarea fiecărui document în parte a fost realizată de Marele Maestru dr.Viorel Dănacu, care a menţionat faptul că acesta nu va fi singurul eveniment cultural masonic din Galaţi.
„Ne aflăm aici pentru că acesta este locul unde a luat fiinţă prima lojă masonică la 1733. De aceea, Galaţiul trebuie să redevină, pentru francmasoneria română, lampadarul unde nu s-a stins niciodată lumina. Realizarea acestor evenimente, prin cooperarea interinstituţională, va permite informarea şi documentarea cetăţenilor municipiului Galaţi, a celor din ţară şi de peste hotare, despre contribuţia gălăţenilor la dezvoltarea masoneriei în România, despre cunoaşterea adevărurilor începuturilor primei loje masonice, la 1733, rolul pe care l-a avut şi efectele existenţei acesteia”, a spus M.M.dr.Viorel Dănacu.
Din partea Marii Loji, Biblioteca va primi o donaţie - întreaga colecţie a revistei „Cuvânt masonic”.
„Acest parteneriat este recent şi propunerea a fost ca noi să adunăm documente, informaţii care să probeze activitatea masonică în Galaţi şi documente care să ateste o ipoteză legată de o posibilă apartenenţă a lui V.A.Urechia la masonerie. Nu avem foarte multe dovezi din cauza cunoscutei discreţii a masoneriei, dar avem câteva documente din fondul lui V.A.Urechia care au însemne masonice. Acest parteneriat reprezintă o oportunitate de a adăuga la bibliografie informaţii pe care nu le deţinem şi sperăm că de aici vor rezulta şi alte produse, precum un catalog sau un album cu însemnele şi simbolurile masonice”, a spus Letiţia Buruiană, directorul adjunct al Bibliotecii.