24 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Elevii gălăţeni s-au mobilizat şi au arătat că interculturalitatea este importantă, participând la activitatea Spring Day, care a avut loc joi dimineaţă la Casa de Cultură a Studenţilor. Aceştia au format 18 echipe, reprezentând tot atâtea ţări şi au oferit cum au putut mai bine informaţii cu privire la un stat european, din mai multe puncte de vedere: port, gastronomie, imn, dans sau scenetă. Evenimentul a fost desfăşurat de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Galaţi, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar, Consiliul Judeţan al Elevilor şi Palatul Copiilor şi al Elevilor. Astfel, holul instituţiei a fost ticsit de standuri pline de afişe, steaguri, mese frumos aranjate cu preparate care mai de care mai apetisante: plăcintă, sărmăluţe, clătite, chifteluţe.
Conform spuselor juriului, este urmărită străduinţa elevilor, adică felul în care şi-au ales şi realizat costumele, bucatele să fie gătite de ei, modul de prezentare, originalitatea momentului artistic. De asemenea, membrii juriului au ajuns la concluzia că elevii sunt din ce în ce mai bine pregătiţi.
„An de an, la aceste manifestări, ei se străduiesc să fie la înălţime şi se documentează foarte mult despre cultura ţărilor europene, despre tradiţii, despre reprezentanţii de seamă ai acestora şi acest lucru îi ajută, până la urmă, şi la construirea propriei identităţi naţionale. Pe partea de gastronomie, au gătit foarte mulţi băieţi şi acest lucru chiar ni s-a părut interesant. La 6 - 7 standuri am aflat acest lucru. Eu chiar am fost neîncrezătoare şi i-am  rugat să îmi spună reţetele. Astfel, am aflat cum se face aluatul franţuzesc sau supa de usturoi. Le apreciem pe cele realizate de ei şi nu cumpărate, pentru că în momentul în care te implici, te documentezi, înveţi. Dincolo de toate, această manifestare doreşte să dezvolte spiritul interculturalităţii. Trăim într-o lume interculturală, dar ne păstrăm propria identitate pentru că fiecare are un rol în această lume”, ne-a spus Luminiţa Bulai, inspector şcolar general adjunct. De asemenea, uimită de felul în care s-au descurcat copiii a fost şi Camelia Nenu, directorul Palatului Copiilor, fiind de părere că aceştia îşi dau interesul tot mai mult.
„Este a şaptea activitate de genul acesta. E importantă pentru că ne obişnuisem cu ideea că Europa este unită, dar în acelaşi timp şi diversă. Copiii au învăţat care sunt obiceiurile, cum se îmbracă, ce mănâncă, cum se distrează şi asta a fost frumos de fiecare dată. Sunt punctaţi cei care au lucrat şi depunctaţi cei care au cumpărat. Unii chiar ne-au păcălit spunând că sucul de mere a fost făcut de ei, dar i-am prins cu sticla cumpărată de la magazin”, ne-a explicat Camelia Nenu.
Entuziasmaţi, dar şi emoţionaţi, elevii au prezentat cu plăcere obiceurile şi tradiţiile ţărilor pe care le-au reprezentat, defilând cu mândreţe în costumele realizate până la cel mai mic detaliu. Atracţia principală a fost standul celor de la liceul „Al.I.Cuza”, care au reprezentat Suedia - aceştia au avut chiar şi vikingi în echipa lor.
„Ne-am gândit la ideea cu mitologia şi costumele reprezentative. Noi am mai reprezentat Suedia în clasa a IX-a şi mai ştim câte ceva despre ea. Am adus chifteluţe, care sunt tradiţionale suedeze şi clătite cu ciocolată. În ceea ce priveşte momentul artistic, ne-am gândit la cea mai reprezentativă trupă a lor, Abba şi am realizat un dans pe o melodie de-a lor. De asemenea, am atins şi mitologia nordică, vikingii fiind foarte cunoscuţi”, ne spune o elevă din echipă.


Articole înrudite