24 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Astăzi are loc o întrevedere între directorul general al Combinatului, Ribo Bruno, şi reprezentanţii salariaţilor, respectiv reprezentanţii desemnaţi de Federaţia Solidaritatea CN Metal, subiectul fiind cel legat de impasul în care au ajuns tratativele legate de negocierea noului Contract Colectiv de Muncă. Practic aceştia doresc să îl convingă pe directorul general al Combinatului că se impune acordarea unei creşteri salariale, una dintre variante fiind includerea unui anumit procent din bonusuri în salariul de bază.
„Cred că luni este ultima şedinţă de negociere, după ce ne vom întâlni şi cu directorul general, deoarece nu cred că are rost să continuăm să ne întâlnim iar reprezentanţii conducerii să ne spună acelaşi lucru, şi anume că nu pot creşte salariile”, ne-a declarat liderul sindicatului Forum, Costică Harnagea, desemnat din partea Federaţiai CN Metal să negocieze noul CCM.
Ilinca Diaconu, liderul sindicatului Liber al Siderurgiştilor, ne-a declarat că o decizie se va lua după întâlnirea cu directorul general şi după noua rundă de tratative, urmând ca membrii de sindicat să fie consultaţi în legătură cu semnarea sau nu a noului CCM.
Semne bune anul are?
În timp ce reprezentanţii conducerii susţin că nu pot acorda creşteri salariale deoarece unitatea a înregistrat din nou pierderi şi că situaţia pieţei metalurgiei nu este una foarte bună, pe data de 22 ianuarie salariaţii Combinatului au fost înştiinţaţi în legătură cu rezultatele vizitei supervizorului Combinatului, Sanjay Samadar. În comunicatul respectiv, Sanjay Samadar mulţumeşte salariaţilor că au luptat anul trecut pentru supravieţuirea Combinatului şi precizează că, în ciuda faptului că munca depusă de echipa locală arată rezultate pozitive în ultimele trimestre, ArcelorMittal Galaţi a încheiat cel de-al patrulea an consecutiv cu pierderi financiare. Acum este greu de înţeles de ce nu se iau măsuri legate de managementul fostului colos siderurgic în condiţiile în care eforturile făcute se pare că nu au fost suficiente. În comunicatul respectiv se mai arată că Sanjay Samadar şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea faţă de creşterea tarifelor la energia electrică şi lipsa susţinerii din partea autorităţilor pentru ca unitatea să obţină un preţ corect, predictibil, sustenabil pentru energie. De asemenea, în comunicatul respectiv, pe care ziarul nostru a reuşit să îl obţină, se mai arată că un alt motiv de îngrijorare se referă la sistemul autohton de subvenţii pentru energia verde în defavoarea producătorilor locali.
„Pe de altă parte, Sanjay Samadar a arătat, în timpul unei întrevederi cu managementul, că încep să apară anumite semne pozitive în economia mondială, şi anume trendul descendent din Europa pare să se fi oprit şi să se stabilizeze iar dinamica din China este, după toate aparenţele, una pozitivă. Potrivit lui Sanjay Samadar, priorităţile anului 2013 sunt securitatea şi sănătatea în muncă, calitatea produselor şi serviciilor pentru clienţi precum şi îmbunătăţirea eficienţei costurilor, pe lista de priorităţi nefigurând nimic legat de îmbunătăţirea veniturilor salariaţilor.


Articole înrudite