Zeci de şcoli închise, un tren anulat, localităţi fără curent electric şi drumuri comunale impracticabile. Acesta este bilanţul zilei de miercuri, în judeţul Galaţi, după căderile abundente de zăpadă şi viscol.
Nu mai puţin de 5.000 de elevi din judeţul Galaţi au absentat de la cursuri, iar 15% dintre unităţile de învăţământ din mediul rural au fost închise întrucât autobuzele şcolare nu au putut circula pe drumurile comunale, din cauza zăpezii. Potrivit inspectorului şcolar general, Laura Marin, ieri, în judeţul Galaţi au fost închise zeci de unităţi de învăţământ. „Avem 15% din şcoli închise din cauza ninsorilor abundente. De fapt, acolo microbuzele şcolare nu au ieşit pe traseu ca să nu rămână blocate pe undeva. Aproape 5.000 de elevi stau acasă, avem probleme şi cu naveta cadrelor didactice, un procent semnificativ dintre profesorii de la şcolile din mediul rural sunt navetişti şi e vorba de ajungerea lor la şcolile respective şi întoarcerea lor”, a declarat Laura Marin, în cadrul Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, întrunit ieri la Prefectură. Potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean, o unitate de învăţământ din Furcenii Noi s-a confruntat cu probleme legate de alimentarea cu energie electrică, astfel că centrala pentru căldură nu a putut fi pornită.
Tot ieri, trenul personal Galaţi-Buzău, cu plecare la ora 07.46, a fost anulat din cauza căderilor masive de zăpadă şi a viscolului.
Patru comune fără curent electric
Nu mai puţin de patru comune gălăţene nu au avut, ieri, curent electric, după ce viscolul a avariat peste 50 de puncte de transformare. Este vorba despre Movileni, Buciumeni (Hânţeşti, Tecucelu Sec, Vizureşti), Nicoreşti (Coasta Lupei, Fântâni, Ionăşeşti, Nicoreşti), Poiana (Poiana, Vişina).
Cu toate acestea, niciun drum judeţean ori naţional nu a fost închis, ieri după-amiază.
Bacalbaşa avertizează: Implicaţii penale pentru ArcelorMittal!
Preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, a transmis, ieri, un avertisment conducerii Combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi pentru a avea grijă să nu se repete incidentul de anul trecut, atunci când gălăţenii au rămas fără apă potabilă din cauza dopurilor de gheaţă de la Priza Dunării. „Mittal este obligat să aibă o barjă cu care să spargă gheaţa. Dacă nu, vor fi implicaţii penale”, a avertizat preşedintele CJ.