O grenadă ofensivă provenind din cel de-al II-lea război mondial a fost descoperită în Grădina Publică. Cel care a descoperit-o a fost chiar şeful de şantier, deoarece în zonă se execută lucrări de modernizare.
„Acest element de muniţie, deşi are o rază a efectului omorâtor de 50 de metri, era foarte periculos deoarece în zonă se aflau mulţi muncitori iar mecanismul de iniţiere era într-o stare avansată de degradare şi pârghia de blocare lipsea. Zona respectivă a fost cercetată iar elementul de muniţie a fost ridicat, transportat şi depozitat în condiţii de maximă securitate în depozitul special al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, urmând ca acesta să fie distrus în poligonul Râpa Galbenă din localitatea Braniştea. Reamintim pe această cale faptul că elementele de muniţie au sensibilitate mare la iniţiere prin contact direct cu acestea, efectele exploziilor fiind în majoritatea cazurilor devastatoare”, a precizat cpt. Eugen Chiriţă, ISU Galaţi.
Pompierii sfătuiesc populaţia ca în astfel de cazuri, când descoperă elemente de muniţie, fie ele şi vechi, să anunţe de urgenţă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, să nu mişte de pe loc muniţiile descoperite, să respecte regulile şi măsurile stabilite pentru zonele cu risc la descoperirea de muniţii neexplodate şi să nu desfacă sau să predea la agenţii economici specializaţi muniţii neexplodate pentru valorificarea ca deşeuri metalice. În plus, populaţia este rugată să nu folosească muniţiile descoperite pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente, să nu lovească, să taie sau să demonteze muniţiile neexplodate, să nu folosească focul deschis în apropierea lor. O simplă mişcare a muniţiei din poziţia în care se găseşte poate declanşa explozia acesteia. Cetăţenii, care au cunoştinţă despre existenţa muniţiilor neexplodate trebuie să apeleze imediat numărul unic de urgenţă 112 sau să anunţe imediat organele autorităţilor locale - primărie, poliţie, pompieri, unităţile militare apropiate.