28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Câteva parcele din Aria Protejată a Pădurii Gârboavele au fost ieri invadate de adolescenţi gălăţeni echipaţi cu lopeţi, căldări cu apă şi  puieţi de salcâm şi frasini. Aceştia au venit pentru o experienţă pe care unii o repetau: plantarea unui pom. Majoritatea se bucurau de acţiunea la care participau, fiind foarte deschişi în faţa camerelor de luat vederi, oferind explicaţii sau cântând efectiv în timp ce plantau. Erau elevi ai mai multor licee gălăţene.
Deşi cei mai mulţi veneau de la Economic, alte două grupuri ne-au atras atenţia, prin excepţia lor. Un grup de 35 de elevi ai Şcolii din Vânători auziseră de acţiune de la diriginta lor, aşa că le-au făcut organizatorilor surpriza unor mâini suplimentare de ajutor. Printre cadrele didactice se afla dirigintele unei clase de la CNMK ce fusese implicat recent într-un accident de maşină. Participa la acţiune în cârje, căci a simţit că nu îşi poate dezamăgi clasa prin absenţă. Dincolo de cuvinte puteam simţi legătura sufletească, extrem de puternică, dintre profesorul de biologie, venit în învăţământ „din producţie” (inginer agronom) şi adolescenţi. Dintre puieţii ce urma a fi plantaţi, profesorul Cătălin Mogoş ne-a oferit mostra profesorului ideal, cel care reprezintă modelul la care ne raportăm întreaga noastră existenţă, a omului dăruit cu darul modelării fiinţelor umane, pe care unii dintre noi, cei norocoşi, am avut şansa să îi întâlnim în anii de studiu. Cu modestie, profesorul Mogoş ne-a declarat că în liceul pe care îl reprezintă se află „o echipă de profesori care ştim să îi învăţăm pe elevi, să îi stimulăm”. Iar adolescenţii numeroşi din jurul său îi ascultau cu atenţie explicaţiile, fără să vocifereze, sau să pară plictisiţi ori nerăbdători ca toată povestea să se termine cât mai rapid.
Printre cadrele didactice care însoţeau elevii de la Economic se afla şi consiliera judeţeană liberală Magdalena Gaiu.
Eugen Chebac, preşedintele CJ, era prezent la eveniment, împreună cu o parte dintre funcţionarii din aparat. Pentru câteva ore funcţionarii au schimbat computerele, hârtiile, proiectele, cu lopeţile. După plantarea unor puieţi, Eugen Chebac ne-a oferit câteva detalii ale împăduririi din cadrul proiectului „SALVAÞI Aria Protejată Pădurea Gârboavele”, implementat de CJ Galaţi. Valoarea acestuia este de 953.319 lei. Chebac a precizat: „Am avut astăzi o acţiune de împădurire în Pădurea Gârboavele unde s-au plantat 3.000 de frasini şi 3.000 de stejari, specii care se găsesc de altfel în toată pădurea Gârboavele. Este o acţiune pe care o facem de ani de zile, astăzi fiindu-ne alături aproape 600 de elevi din liceele şi şcolile din Galaţi. Cele trei loturi care au fost împădurite însumează 1,2 ha. Anul trecut acţiunea a avut loc pe o suprafaţă mai mare, de 3 ha. După cum ştiţi, Galaţiul (judeţul - n.r.) se află, la nivel naţional, pe locul doi ca spaţiu verde pe cap de locuitor, cu 175 mp/locuitor, asta şi pentru că am reuşit să facem multe împăduriri în întreg judeţul. (...) Sperăm ca lumea să fie conştientă că, cu cât plantăm mai mulţi copaci, cu atât avem în plus o gură de oxigen. Am reuşit să facem plantaţii în tot judeţul, pe ariile protejate şi terenurile accidentate. Sperăm să avem şi cadrul legislativ să înfiinţăm perdelele forestiere pe drumurile judeţene şi naţionale, pentru a nu mai avea probleme cu viscolul şi depunerea de zăpadă pe arterele de circulaţie, aşa cum am avut anul acesta”.
În ultimii ani Consiliul Judeţului Galaţi a susţinut iniţiativa privată şi cea publică de împădurire. Printre acestea: proiectul „România prinde rădăcini!” desfăşurat la Oancea, precum şi cele de la Bereşti-Meria, Þepu şi Ghidigeni. Anul trecut, în localitatea Oancea, un teren din domeniul public al comunei a fost împădurit printr-o acţiune transfrontalieră, la activitate participând reprezentanţi din Republica Moldova şi Ucraina.


Articole înrudite