27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Este semnalul de alarmă tras public de către reprezentanţii organizaţiei internaţionale Greenpeace, care au dat publicităţii un comunicat de presă în care atrag atenţia asupra potenţialelor efecte pe care le-ar avea asupra mediului construirea unei termocentrale de către firma italiană Enel.  Construirea termocentralei pe cărbuni în Zona Liberă Galaţi de către firma Enel a fost de-a lungul ultimilor ani un subiect care a stârnit numeroase polemici, dând naştere unor păreri pro şi contra. Investiţia a primit undă verde din partea autorităţilor de mediu din România pentru a fi construită, iar  reprezentanţii Zonei Libere Galaţi, prin vocea directorului adjunct Claudiu Brânzan, declarau că termocentrala nu va reprezenta un pericol pentru mediu şi că firma italiană va respecta întreaga legislaţie din domeniul mediului, investiţia urmând să conducă la înfiinţarea câtorva sute de locuri de muncă.
În comunicatul de presă al celor de la Greenpeace se arată că organizaţia a lansat pe data de 4 octombrie un raport privind impactul viitoarei termocentrale Enel asupra sănătăţii populaţiei şi asupra economiei. În comunicat se precizează că raportul dezvăluie o serie de costuri ascunse ale arderii cărbunelui, cu exemplificare în cazul termocentralei pe cărbune, cu putere instalată de 800 MW, din Zona Liberă Galaţi, investiţie planificată de compania italiană ENEL. „Aceste costuri, care nu vor fi imediat vizibile şi, prin urmare, vor fi ocolite de către cei ce le generează, vor deveni imposibil de neglijat pentru populaţie. Astfel, potrivit raportului, poluarea atmosferică generată de viitoarea termocentrală va cauza, anual, moartea prematură a 40 de persoane, durata de funcţionare a centralei fiind de 40 de ani”, se arată în comunicatul de presă. „Timp de patruzeci de ani, termocentrala ar polua atât aerul din Galaţi şi din oraşe precum Constanţa, Călăraşi, Bucureşţi sau Iaşi, afectând sănătatea a milioane de români”, declară Ionuţ Cepraga, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace. „Termocentrala nu va oferi societăţii avantaje notabile nici din punct de vedere economic, fiindcă firma italiană Enel a ales să o construiască în Zona Liberă Galaţi, astfel încât să nu plătească taxe la stat pentru cărbunele importat din Ucraina. Milioanele de tone de cărbune astfel importat ar urma să fie transportate pe Dunăre, timp de patruzeci de ani, cu influenţe uşor de imaginat asupra mediului natural”, adaugă Ionuţ Cepraga. În comunicatul de presă remis de Greenpeace se mai arată că „pentru societate, costurile externe ale poluării cauzate doar de această termocentrală ar atinge în total 235 milioane de euro anual, respectiv peste 9 miliarde de euro în cei 40 de ani de funcţionare a instalaţiei”.
Directorul Zonei Libere Galaţi, Angela Ivan, ne-a declarat că investiţia care ar urma să fie făcută de firma ENEL este în valoare de un miliard de euro şi valoarea taxelor care ar urma să fie plătite la bugetul local pentru obţinerea avizelor de construcţie se ridică la un milion de euro. Potrivit declaraţiei directorului Angela Ivan, se aşteaptă avizul de mediu transfrontalier din partea Ucrainei şi Republicii Moldova.
Potrivit Agenţiei Europene de Mediu, în 2009 emisiile poluante provenite din instalaţiile industriale ale României (al şaselea poluator industrial din Europa) au generat în total costuri medicale, împreună cu alte costuri indirecte, de 4,7 - 10,3 miliarde de euro.

Articole înrudite

Peste 1300 de pompieri, militari şi jandarmi acţionau joi, 26 septembrie 2024, cu 200 de utilaje p ...

Premii pentru elevii de 10 ai Galaţiului

Tarifele poliţelor RCA rămân plafonate

Noi sensuri unice în Galaţi