27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Focar de rabie în Lieşti
Focar de rabie în Lieşti
În curtea unei familii din Lieşti a izbucnit un focar de rabie după ce un câine a intrat în contact cu o vulpe turbată. Conducerea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi a luat măsuri imediat ce a fost anunţată, în primă fază fiind stabilită o zonă de supraveghere pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului. Circuitul care a dus la izbucnirea focarului a fost vulpe - câine - vacă.
"Din anamneză reiese că, în data de 2 ianuarie, domnul Gheorghiţă Grosu din comuna Lieşti a găsit în curtea sa o vulpe moartă pe care a aruncat-o într-o groapă din spatele garajului. În data de 6 ianuarie, proprietarul a observat că unul dintre câini are un comportament modificat (a muşcat ugerul de la o vacă) şi a anunţat imediat medicul veterinar din comună. Acesta a luat măsura de eutanasiere a câinelui şi a ambalat şi transportat cadavrul acestuia, precum şi cel al vulpii, în condiţii stricte de biosecuritate, la laboratorul de la Brăila, unde suntem arondaţi. Proba a fost confirmată. De asemenea, DSVSA Galaţi a notificat cazurile de rabie (câinele şi vulpea care au fost diagnosticate pozitiv) la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, la Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Rabie din cadrul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală, la celelalte direcţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene limitrofe. A fost declarată oficial boala la sediul primăriei de către medicul veterinar oficial al circumscripţiei sanitar-veterinare zonale, prin act sanitar veterinar de declarare a epizootiei", a explicat dr. Lenuţa Ichim, directorul executiv al DSVSA.
După confirmarea rabiei, conducerea DSVSA  Galaţi a stabilit zona de protecţie şi zona de supraveghere pe un areal de 10 kilometri în jurul focarului şi a luat o serie de măsuri pentru prevenirea extinderii bolii. Directorul executiv al DSVSA Galaţi a precizat că au fost puse sub supraveghere toate animalele din gospodării pe o perioadă de 14 zile, începând din momentul contactului, a fost izolată vaca muşcată de câine, s-a interzis înstrăinarea animalelor care s-au aflat sub observaţie pentru o perioadă de cel puţin 3 luni, sunt efectuate vaccinări la câini şi pisici şi s-a interzis jupuirea animalelor sălbatice ucise sau găsite moarte. De asemenea, au fost distribuite deja, la Lieşti, 300 de doze de vaccin antirabic şi s-a solicitat ANSVA suplimentarea acestora. De menţionat este faptul că vulpea reprezintă vectorul principal al răspândirii rabiei în rândul animalelor sălbatice şi domestice.


Articole înrudite

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi organizează Festivalul Naţional de Comedie – Ediţia ...

Premii pentru elevii de 10 ai Galaţiului

Tarifele poliţelor RCA rămân plafonate

Noi sensuri unice în Galaţi