25 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
După cum am scris încă de ieri, în acest moment în 70% din satele gălăţene, acolo unde elevii au început anul şcolar fără a fi supuşi controlului epidemiologic ce ar fi depistat râia şi păduchii, există potenţiale focare de infecţie. Mai trist este că deocamdată nimeni nu pare a avea ce face. În mediul rural nu există reţea de medicină şcolară iar medicii de familie, care i-ar putea suplini pe cei şcolari, aşa cum au făcut-o ani buni, nu vor să mai facă acest control pe motiv că nu au timp şi nici nu sunt plătiţi pentru asta. Multe dintre primăriile din aceste localităţi nici măcar nu ştiu că ar putea cere fonduri de la Ministerul Sănătăţii pentru plata medicilor, aşa că din cele 447 de unităţi şcolare ale judeţului doar 290 au fost verificate epidemiologic. În judeţul Galaţi, aceşti medici şcolarişti există doar în oraşe şi în imediata proximitate a acestora aşa că elevii din restul judeţului au rămas necontrolaţi.
„Până acum ne-am bazat exclusiv pe bunăvoinţa medicilor de familie de la ţară. Dar legal nu putem să îi obligăm să facă acest control. Situaţia este într-adevăr dificilă. Singura soluţie ar fi ca primăriile să încheie contracte cu medicii de familie pentru aceste controale periodice sau noua lege a sănătăţii să clarifice problema”, a precizat dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.
„Nu avem timp dar nici contracte”
Medicii de familie din majoritatea satelor gălăţene nu au mai făcut de doi ani acest triaj epidemiologic. Nu neapărat lipsa unui contract cu primăriile din zonă îi împiedică, ci şi lipsa de timp.
„Din păcate, nu am făcut acest triaj la acest început de şcoală. Nu neapărat din lipsa unei finanţări sau a unui contract, care nu ni s-a propus din partea Primăriei, dar nici nu am avea timp. La 2.200 de pacienţi pe care îi avem pe liste nu ştiu dacă fizic am avea timp să facem şi aceste controale în şcoli. Noi îi mai controlăm pe elevi când vin cu părinţii pentru adeverinţele care le dau voie să facă sport şi atunci ne uităm şi după paraziţi. Dar, e adevărat, nu putem vedea toţi elevii. Am sesizat această problemă şi cred că ar trebui să fie plătit un medic care are specializarea medicină şcolară pentru aceste controale”, spune dr. Liliana Doboş, medic de familie la Piscu.
„Am făcut aceste controale până acum doi ani. Acum nu cred că aş mai avea capacitatea fizică să le fac. Avem mai mulţi pacienţi şi am avea trei zile blocate doar cu verificările din şcoli. Dacă însă ni s-ar propune un contract prin intermediul Primăriei, m-aş mai gândi”, a precizat şi dr. Cătălin Zotta, medic de familie la Piscu.
Nici la Primăria Piscu lucrurile nu sunt foarte clare. Vasilica Toader, secretara Primăriei, nu auzise nimic despre lipsa controlului în şcoli în acest an dar ştia că medicii de familie nu sunt plătiţi pentru aceste servicii. Nu se ştia nici că Primăria ar putea accesa fonduri de la Ministerul Sănătăţii pentru a plăti medicii ce ar avea grijă de elevi în şcoală. „O să ne interesăm şi dacă ni se asigură finanţare, da, am dori să facem acest lucru”, a declarat  secretarul Primăriei Piscu.
Directoarea şcolii din Piscu se plânge şi ea de lipsa medicilor din şcoală. Anisoara Vrânceanu susţine că totuşi unii dintre elevi ajung la medicul de familie cu părinţii de mână ca să îşi ia avizul că sunt apţi pentru sport şi atunci sunt controlaţi şi privind prezenţa paraziţilor. Dar nu toţi elevii trec pe la medic, deoarece avizul costă 15 lei, aşa că directoarea recunoaşte că are în şcoală potenţiale focare de infecţie. Numai la Piscu sunt 600 de elevi şi dintre ei maxim 50% au ajuns la medic pentru adeverinţă şi, teoretic, au fost controlaţi şi epidemiologic. Ceilalţi pot avea păduchi sau râie şi nimeni să nu ştie.


Articole înrudite