28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Gerul de afară şi temperatura mult mai apropiată de 0 a apei Dunării au făcut ca Dunărea să „fiarbă”.  Spectacolul neobişnuit putea fi văzut de pe Faleza Dunării, din Port sau de la Bac.  Explicaţia fenomenului e mult mai pragmatică. Din pricina diferenţei mari de temperatură dintre apă şi aer s-a creat un fenomen ce duce la apariţia ceţei de vaporizare, fenomen cunoscut în popor ca „fierberea Dunării”.
„Sunt 0,5-1 grad Celsius cu plus în apa Dunării iar afară dimineaţă erau -17 grade Celsius. Apare această ceaţă de vaporizare, care dă impresia că Dunărea fierbe, deşi asta e mai degrabă o iluzie optică. Nu se înregistrează probleme ale navigaţiei. Se circulă greu, dar se circulă”, a precizat Virgil Ciobanu, purtător de cuvânt al Căpităniei Galaţi.
Oamenii nu au întârziat să admire peisajul, chiar dacă afară era frig de să crape pietrele.
„Este un peisaj frumos. Chiar dacă e frig, se merită să stai să vezi spectacolul”, spunea Ion Dinu, unul dintre admiratorii peisajului. Alţii aşteptau ca în această dimineaţă să îngheţe Dunărea cu totul.
„Mă gândesc că, dacă o ţine aşa, poate o să îngheţe iar Dunărea cu totul, ca acum 20 de ani. Am venit acum să o văd cum fierbe. Dunărea fierbe pentru că apa e mult mai caldă ca aerul”, spunea Virgil Damaschin, un alt gălăţean ce admira spectacolul.
Ambarcaţiuni blocate în gheaţă
Şalupele şi bărcile legate la mal au devenit captive în gheaţă şi nu au nicio şansă să se mai mişte. Printre bărcile şi şalupele blocate se află şi cea a Poliţiei Transporturi Galaţi, care  a rămas blocată în gheaţa ce avea cam 20 cm iar oamenii făceau eforturi cu un târnăcop să spargă gheaţa şi să o tragă la mal, pentru a nu fi prinsă între sloiurile de gheaţă şi distrusă. Ieri, numărul sloiurilor care curgeau pe Dunăre era mai mare ca în zilele anterioare.


Articole înrudite