În cadrul Comisiei de Dialog Social organizată la Prefectura județului Galați, Direcția pentru Agricultură Județeană Galați a raportat că, în semestrul I al anului 2021, mai multe UAT-uri din judeful Galați (municipiul Galați, Valea Mărului, Munteni, lndependența, Schela, Măstăcani, Foltești) s-au confruntat cu o serie de fenomene hidrometeorologice nefavorabile și anume: furtuni, ploi torențiale care au avut ca efect șiroiri și băltiri, căderi de grindină, vijelii, care au avut efecte negative asupra culturilor agricole.
Urmare a producerii acestor fenomene hidrometeorologice, comisiile CLSU numite de primarii UAT-urilor, au transmis către SGA Galați, Rapoartele Operative intocmite în baza înștiințărilor depuse la sediul primăriilor de către producătorii agricoli care dețineau suprafețele agricole cultivate și afectate.
"Dintre aceste UAT-uri doar Galați, Munteni, Valea Mărului și Schela au respectat termenele stabilite prin Ordinul 459/78/2019 și anume 24 ore de la producerea fenomenului și 12 ore de la încetarea acestuia. Pentru UAT Valea Mărului, raportul operativ s-a intocmit de SGA. Au fost anunțați producătorii agricoli să depună înștiințări pentru suprafața de 5 ha teren agricol afectat. Prin neprezentarea acestora la sediul primăriei, constatarea pagubelor de către comisie a fost practic imposibilă. În comuna Schela, comisia a constatat faptul că suprafețele de teren agricol au fost afectate de grindindă care nu face obiectul ordinului comun Nr. 459/78 din 2019", se arată în raportul Direcției Agricole Galați.
În urma deplasărilor în teren, a verificărilor și centralizării proceselor verbale la UAT Munteni și Galați, din total suprafață declarată de 6184,09 ha a rezultat o suprafață afectată de teren agricol de 2829,24 ha, adică un procent de 45,75% totalizând o valoare a cheltuielilor de 12.740,41 lei.
Agricultorii care raportează pagubele suferite din cauza fenomenelor hidrometeorologice pot beneficia de facilitățile oferite de submăsura 17.l - Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor.
Această submăsură se adresează fermierlor activi persoane fizice sau juridice, ce au încheiat cu o societate de asigurare un contract de asigurare pentru riscurile prevăzute de această submăsură și se angajează să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul și la termenele prevăzute în contract și pot primi 70% din valoarea primei de asigurare eligibile plătită efectiv de către fermier.