17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cum păzeşte Direcţia Silvică pădurile din judeţul Galaţi
Cum păzeşte Direcţia Silvică pădurile din judeţul Galaţi

Suprafaţa totală de pădure administrată de Direcţia Silvică Galaţi este de 36.814 ha din care 20.742 ha pădure proprietate publică a statului şi 16.072 ha alţi proprietari.

Potrivit unui raport prezentat în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural desfăşurat la Prefectura Galaţi, „din situaţia prezentată mai sus rezultă diversitatea formei de proprietate avute în administrare, numărul mare de proprietari, având în vedere că suprafeţele retrocedate sunt foarte mici (majoritar sub 1 ha). Toate aceste aspecte enumerate, îngreunează foarte mult munca personalului silvic. Adăugând şi infracţionalitatea ce se manifestă în anumite zone din judeţ, se poate observa climatul dificil în care se desfăşoară activitatea de pază a fondului forestier a personalului de teren”.

Structura organizatorica şi funcţională a Direcţiei Silvice Galaţi este compusă din următoarele subunităţi: 4 ocoale silvice, 3 pepiniere silvice, 15 districte silvice, 85 cantoane silvice, 8 fonduri de vânătoare şi 4 formaţii de exploatări forestiere. Personalul Direcţiei Silvice Galaţi este cuprins într-un număr total de 183 de posturi, din care: 159 TESA şi 24 muncitori silvici.

Cu doar atât de puţini oameni de teren, din punct de vedere al asigurării integrităţii fondului forestier, s-au constatat doar 9 infracţiuni pentru sustrageri ilegale de material lemnos. Volumul tăiat şi sustras ilegal este de 197,98 m.c. din care justificat prin acte de infracţiune 113 m.c. şi 84 m.c. nejustificaţi de personalul silvic de teren.

„Sezonul rece, impune mai multă atenţie din partea personalului de teren, intensificarea patrulărilor, implicarea şefilor de district, solicitarea de sprijin către organele de poliţie şi jandarmi când sunt depăşiţi de situaţie, mai ales în cazul cantoanelor cu mare dispersie sau a zonelor recunoscute cu infracţionalitate ridicată. Pentru buna desfăşurare a activităţii de pază a pădurii, în gestiunea ocoalelor se află 78 pistoale cu bile de cauciuc şi gaze”, se arată în raport.

Dat fiind faptul că Direcţia Silvică are predominant personal TESA, adică oameni care stau la birou, este greu de crezut că furturile de lemn din pădurile judeţului Galaţi va putea fi constatat şi stopat!

Ce a făcut IPJ Galaţi, pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri

Statistica infracţiunilor sesizate care fac obiectul lucrărilor penale înregistrate în primele 10 luni ale anului 2021, relevă că acestea sunt în creştere. În anul 2020 fiind constatate un număr de 116 infracţiuni, iar în primele 10 luni ale acestui an s-a ajuns la un număr de 127 de dosare penale în domeniul silvic.

Mai mult de atât, de la începutul anului poliţiştii au soluţionat un număr de 138 dosare penale, după cum urmează: 37 de dosare sunt cu autor necunoscut, pentru 2 s-a terminat urmărirea penală, în 21 de dosare s-a renunţat la urmărirea penală şi alte 115 au fost clasate.

În concluzie, pădurile judeţului Galaţi se răresc văzând cu ochii în timp ce rapoartele şi statisticile prezentate prezintă date din ce în ce mai îngrijorătoare pentru oricine, numai pentru autorităţi nu.


Articole înrudite