27 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Tradiţiile, obiceiurile şi cultura minorităţilor din Galaţi au fost prezentate până la cel mai mic detaliu în cadrul proiectului „ArtMUNDI”, organizat de Centrul Cultural „Dunărea de Jos” în zilele de 2 şi 3 septembrie. Pentru o mai bună viziune asupra aspectelor reprezentative ale unui popor, a fost deschisă expoziţia cu obiecte tradiţionale ale comunităţilor etnice din Galaţi. Astfel, au putut fi văzute cărţi, instrumente muzicale, porturi populare, steaguri sau mic mobilier, toate fiind aduse de comunitatea italiană, turcă, greacă, armeană ucrainiană sau a evreilor şi a rromilor.
„Printre priorităţile activităţii noastre se află şi conservarea şi promovarea valorilor naţionalităţilor, precum şi menţinerea diversităţii culturale. Colega noastră Laura Panaitescu a pus bazele acestui proiect, care a fost bine gândit, reuşind astfel să câştigăm finanţare. Suma primită din partea Administraţiei Fondului Cultural Naţional a fost de 43.554 de lei, iar Centrul Cultural a contribuit cu 5.500 de lei. Cu ajutorul acestei finanţări am reuşit să realizăm o activitate remarcabilă”, a explicat Sergiu Dumitrescu, directorul Centrului Cultural.
Spectacol inedit la Dramatic
După prezentarea exponatelor, a urmat un simpozion – colocviu numit „Minoritate şi diversitate culturală”, la care au luat parte reprezentanţi ai comunităţilor participante la proiect. Aceştia au împărtăşit tradiţiile, obiceiurile şi cultura specifice zonei.
Numărul membrilor minorităţilor se află în continuă scădere în judeţul Galaţi, conform ultimelor date. Una dintre cauze poate fi faptul că multe dintre persoanele dintr-o comunitate au o vârstă înaintată şi sunt în pragul dispariţiei. Excepţie fac rromii, numărul lor fiind în creştere.
Activităţile au continuat cu un spectacol ce a avut loc în sala Teatrului Dramatic „Fani Tardini”. Nu mai puţin de 160 de persoane din comunităţile etnice au prezentat obiceiurile şi muzica tradiţională. Ansambluri din raionul Reni (Ucraina), Þepu (Galaţi), Tulcea, Mihail Kogălniceanu (Constanţa), dar şi ale comunităţilor rromă, elenă, armeană sau italiană au cântat şi dansat, oferind momente de neuitat.


Articole înrudite