26 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Codul galben de ger sub care a intrat şi Galaţiul până pe 3 februarie a început deja să facă victime şi la Galaţi. Sâmbătă, o femeie din Fârţăneşti a ajuns la Spitalul de Urgenţă având degerături la ambele picioare, în timp ce un bărbat din Galaţi, găsit într-o garsonieră fără căldură, a fost adus în stare de şoc hipotermic la Unitatea de Primiri Urgenţă a Spitalului Judeţean. Conform raportului întocmit de Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, în noaptea de sâmbătă spre duminică şi până duminică la prânz, Serviciul de Ambulanţă transportase la spitalele din Galaţi, Tecuci şi Târgu Bujor patru persoane ce aveau hipotermie şi degerături uşoare. În UPU a Spitalului Judeţean mai era internat un caz, care nu mai avea probleme medicale, dar nu putea fi externat. De când trotuarele sunt pline cu gheaţă, zilnic cel puţin 20 de persoane ajung la spital cu luzaţii,fracturi şi entorse.
Ministerul Sănătăţii şi cel al Administraţiei şi Internelor au pus în funcţiune un protocol prin care se evită ca persoanele fără adăpost sau cele care reprezintă cazuri sociale şi sunt expuse frigului, chiar dacă au casă, să moară îngheţate. „Până sâmbătă dimineaţa ambulanţa a transportat două cazuri cu hipotermie la Spitalul de Urgenţă. La Unitatea de Primiri Urgenţă avem deocamdată trei cazuri sociale care stau de 12 ore, deşi starea lor de sănătate s-a ameliorat dar, din diverse motive, nu există deocamdată alt loc în care să ajungă în siguranţă. Oricum, până trece această perioadă geroasă nu se vor externa bolnavii care nu au unde se duce. În plus, echipajele de ambulanţă şi cele SMURD vor mai merge, după ce rezolvă cazurile pentru care sunt chemate, prin zonele unde sunt de obicei persoane care nu au adopost şi le vor duce în adoposturi sau la spital, dacă este cazul. La fel, echipajele de poliţie vor patrula în acele zone”, a precizat dr. Valentin Boldea, director DSP Galaţi.
Capacitatea de cazare a adăpostului Primăriei, suplimentată
În această acţiune de protecţie împotriva gerului a persoanelor defavorizate sunt angrenate principalele structuri ale MAI – Inspectoratul Pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi şi cele ale Ministerului Sănătăţii: Serviciul de Ambulanţă Judeţean, Unităţile de Primiri Urgenţe şi, nu în ultimul rând, toate primăriile localităţilor judeţului Galaţi. Deja au fost identificate, transportate şi adăpostite 84 persoane fără adăpost, cel mai solicitat fiind Centrul de urgenţe pentru persoane fără adăpost din strada Alexandru cel Bun. Capacitatea centrului, de 67 de locuri, a fost depăşită dar autorităţile vor suplimenta locurile.
Cardiacii şi copiii trebuie să se protejeze
În această perioadă, cu temperaturi extrem de scăzute, cadrele medicale recomandă populaţiei să  evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor şi să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume. În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protectie adecvate: căciuli, mănuşi şi îmbrăcăminte groasă. Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături, iar dacă se ajunge în acest caz, trebuie evitată automedicaţia şi este recomandată consultarea unui medic. „Este recomandat ca persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate. De asemenea, trebuie evitat consumul băuturilor alcoolice.
O atenţie specială trebuie acordată copiilor. Trebuie evitate situaţiile în care aceştia sunt lăsaţi să aştepte în interiorul maşinilor parcate, trebuie evitată transportarea copiilor în vehicule fără posibilităţi de climatizare pe distanţe lungi”, a precizat dr. Valentin Boldea.
Risc mai mare de intoxicaţii cu monoxid de carbon
Locuinţele şi spaţiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător şi trebuie evitată utilizarea instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon. Mai ales în perioada în care temperaturile vor fi foarte joase există un risc mai mare de apariţie a acestor intoxicaţii. Săptămâna trecută, la nivelul judeţului s-au înregistrat şase cazuri de intoxicaţie cu monoxid de carbon, din care trei internate.


Articole înrudite