24 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Creşterea accelerată a cotelor apelor Dunării a provocat reapariţia fenomenului numit remuu. Practic, fluviul, aflat la o cotă mult mai mare decât aceea a Siretului, împinge apa râului înapoi în Siret. Cum pompierii militari şi cei de la Serviciul de Gospodărire a Apelor au observat breşe în digul de la Siret, acestea trebuiau urgent acoperite. Aşa că peste 50 de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, care tocmai ieşiseră din schimbul de noapte, au ridicat un dig din saci cu nisip în zona localităţii Şendreni, chiar la baza podului peste Siret, acolo unde se afla una dintre breşele descoperite în dig. „Am luat o măsură de prevenire pentru că s-a lucrat la pod, s-a creat un spaţiu când cărau materialele şi s-a distrus o parte din dig. Este un punct slab şi din acest motiv vreau să ne luăm măsuri de siguranţă. Creăm un segment din saci, bine armat, ca localnicii să doarmă liniştiţi. Problemele apar când Dunărea acţionează şi apare fenomenul de remuu, adică fluviul nu mai poate să primească şi apa din Siret şi atunci apa este împinsă înapoi”, a declarat Ion Ardean, directorul SGA Galaţi. Refacerea digurilor la Siret este extrem de importantă, deoarece acestea apără calea ferată şi locuinţele din Şendreni. „Încercăm să astupăm breşa şi sperăm ca până la sfârşitul zilei să terminăm aici, pentru ca, dacă fenomenul de remuu se va produce pe Siret, să putem apăra digul, pentru ca locuinţele şi calea ferată din vecinătate să nu fie afectate”, a precizat col. Vasile Balaban, comandantul ISU Galaţi.
Acum, Dunărea are la Galaţi o cotă de 592 de centimetri, iar Siretul 458 de centimetri. Până la cota de inundaţii pe Dunăre mai sunt doar opt centimetri, la care se poate ajunge chiar vineri ori cel târziu sâmbătă - cel puţin aşa estimează specialiştii.
Localnicii din Şendreni, cei care au fost în calea puhoaielor şi în 2010, privesc cu teamă spre apele aflate la nici câteva sute de metri de casele lor. „E a cincea oară când ar intra apa la mine. O să mă ia apa şi nu are cine mă lua de aici. Că îs singură. Aşa am păţit-o şi altă dată. Mă uit la Siret şi mă rog la Cel de Sus, ce să fac?”, spunea Anişoara Rogoz, una dintre bătrânele care cunoaşte din păcate ce poate face Siretul când îşi iese din matcă.


Articole înrudite