Aprilie este o lună specială pentru cei care cunosc o persoană cu autism. În toată lumea, pe 2 aprilie, persoanele cu această afecţiune şi familiile lor se mobilizează pentru a atrage atenţia asupra unei tulburări neurobiologice din ce în ce mai frecventă în lume, care afectează dezvoltarea normală a abilităţilor de comunicare, de socializare, a funcţiilor cognitive şi a comportamentului.
În România, acţiuni de conştientizare ca acestea se impun cu atât mai mult cu cât diagnosticarea copiilor înaintea vârstei de 3 sau chiar 4 ani este foarte rară. Într-adevăr, nu există caracteristici fizice specifice doar autismului (spre deosebire de sindromul Down, de exemplu), dar lipsa de informaţii disponibile pentru părinţi, precum şi lipsa specialiştilor au consecinţe pe termen lung în recuperarea acestor copii.
Tocmai pentru a semnala aceste aspecte, Asociaţia de Sprijin pentru Părinţi şi Copiii cu Autism - APCA Galaţi organizează, în perioada următoare, mai multe acţiuni. Ieri, în curtea Şcolii Speciale „C-tin Pufan”, a avut loc acţiunea „Albastrul este culoarea mea”. Voluntari, părinţi ai copiilor cu autism, colaboratori şi cadre didactice au întins o pânză imensă cu mesajul pe care încearcă să-l transmită asociaţia - “Autismul este recuperabil – Hai să luptăm împreună!” - şi au înălţat spre cer baloane albastre.
Pe 16 aprilie, la Teatrul Muzical "Nae Leonard", va vea loc un spectacol umanitar organizat cu sprijinul Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, al Şcolii Speciale „C-tin Pufan” şi al Grădiniţei „Lizuca”. Manifestarea artistică este destinată strângerii de fonduri pentru terapia celor 30 de copii din APCA Galaţi şi pentru proiectele viitoare ale asociaţiei. Pe 27 aprilie va avea loc conferinţa regională “Tulburările din spectrul autist din perspectivă multiplă: părinte, specialist, cadru didactic şi comunitate locală”. La conferinţă şi-au anunţat deja intenţia de participare analişti comportamentali acreditaţi internaţional BCBA, psihologi şi medici specialişti, ne-a declarat preşedintele APCA Galaţi, Nicoleta Lupoae.