Comitetul Judeţean pentru situaţii de Urgenţă s-a reunit ieri la Prefrectură, cu ocazia videoconferinţei organizate la nivel naţional. După finalizarea acesteia, autorităţile gălăţene au punctat problemele cu care se confruntă. Prefectul a reamintit că începând de astăzi “se reinstituie Centrul operaţional, până trece codul portocaliu”. Solicitarea expresă a fost de continuare a patrulării pe drumurile din judeţ cu utilajele dotate cu pluguri, pentru a putea fi menţinutre cât mai multe drumuri în stare de funcţionare. Problemele cele mai mari în menţinerea acestora ar putea apare pe sectoarele Cuca-Băleni şi Vârlezi-Târgu Bujor, însă prefectul a făcut apel ca, în afara acestor două excepţii, drumurile judeţului să fie menţinute funcţionale.
Prefectul Paul Florea a menţionat că ieri mai erau probleme doar în zona Hănţeşti (inclusiv Băleni), unde lucrările erau coordonate de echipa condusă de preşedintele CJ, Eugen Chebac, care de altfel a şi absentat de la şedinţă, fiind în zona Hănţeşti. Prefectul a menţionat cazul unui deces mediatizat, însă de la conducerea Direcţiei de Sănătate Publică, Dr. Boldea Valentin preciza: “Noi nu am raportat niciun deces”. Domnica Ursu, directorul medical al Ambulanţei, a intervenit cu precizarea că acel caz semnalat poate fi cel din data de 8 februarie: “S-a cerut statistică, de la minister, privind cazuri ale ambulanţei unde nu s-a putut interveni. S-a cerut pe dispecerat. Am raporatat în data de 8 un decedat de 62 de ani căzut în casă în localitatea Pupezeni”. Valentin Boldea a mai adăugat că nu au mai fost înregistrate situaţii speciale în ultimul timp şi se monitorizează gravidele precum şi persoanele care au nevoie de dializă.
Inspectorul general şcolar, Doru Resmeriţă, a precizat că Buciumeniul rămâne închis, cu şcolile aferente, în rest şcolile funcţionează, în principiu, în regim normal, iar directorii au primit recomandarea să nu fie înregistrate absenţele copiilor care nu au reuşit să ajungă la ore.
Directorul AFDJ, Florin Uzumtoma, a precizat că de luni se va acţiona pe Dunnăre cu încă o navă, Vega, ce se va alătura Perseus-ului şi navei marinei militare Grozavu: “Există pod de gheaţă de la Galaţi la Tulcea, dar apa circulă. (…) Noi deocamdată avem situaţia sub control, însă situaţia se poate înrăutăţi. Pentru Galaţi nu există probleme, cotele sunt în scădere. Nu ştiu la Priza Dunării, nu e în atribuţia mea. Vom urca către Galaţi şi către Brăila. Când vom da drumul la navigaţie vor începe să curgă sloiurile şi atunci vom vedea ce mai avem de făcut”.
Primnarul Dumitru Nicolae a menţionat că “la Priza Dunării momentan nu sunt probleme, dar întotdeauna apar, că se formează zaiul”.
Pagubele agricole nu au putut fi încă evaluate, deoarece nu se pot recolta probe din teritoriu. Acestea vor fi luate ulterior şi vor fi analizate, pentru stabilirea tuturor pagubelor survenite. Aceeaşi situaţie este valabilă în privinţa evaluării pagubelor înregistrate la animale.