18 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Acţiune ITM Galaţi: Amenzi de 60.000 lei pentru munca la negru
Acţiune ITM Galaţi: Amenzi de 60.000 lei pentru munca la negru

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi au desfăşurat, în perioada 09 - 16.06.2021, acţiuni de control la angajatorii care desfăşoară activitate în domeniile construcţii - cod CAEN 41,42,43.

„Obiectivele acţiunilor de control au constat în identificarea şi combaterea muncii nedeclarate şi luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării de către angajatorii care desfăşoară activităţi în domeniile mai sus menţionate, a prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă, precum şi identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor şi a tinerilor, determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare, de a le înregistra în aplicaţia REVISAL şi de a le transmite la inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială angajatorul îşi are sediul social. Totodată s-a urmărit modul de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcţiilor, respectiv implementarea măsurilor necesare pentru asigurarea securităţii şi sănătatea lucrătorilor, care îşi desfăşoară activitatea în şantierele temporare sau mobile“, precizează ITM.

Astfel, la nivelul judeţului Galaţi, inspectorii au constatat următoarele:
a. În domeniul relaţiilor de muncă au fost efectuate 27 controale, inspectorii de muncă constatând că un număr de 2 angajatori au utilizat muncă nedeclarată. Au fost identificate 3 persoane care desfăşurau muncă nedeclarată fără contract individual de muncă. Au fost aplicate 3 amenzi în valoare de 61.500 lei (din care 60.000 lei pentru muncă nedeclarată), iar pentru neconformităţile constatate au fost dispuse 38 de măsuri.
b. În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost verificaţi 28 angajatori. Au fost identificate 69 neconformităţi, au fost dispuse 69 de măsuri şi s-au aplicat 69 sancţiuni contravenţionale dintre care 5 amenzi în valoare de 26.000 lei. A fost sistat din funcţionare un echipament de muncă care nu îndeplinea toate cerinţele de securitate (schelă).

„Cele mai frecvente deficienţe în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost: neorganizarea activităţii de prevenire şi protecţie la nivelul unităţii conform prevederilor legale în vigoare; neîntocmirea planului propriu de securitate prevăzut de H.G. nr.300/2006 privind cerinţele minime pentru şantierele temporare sau mobile ori întocmirea necorespunzătoare a acestuia; nerespectarea documentaţiilor tehnice privind executarea lucrărilor care necesită măsuri speciale; neasigurarea de sprijiniri a malurilor la lucrările de săpături; neîntocmirea evidenţei zonelor cu risc ridicat şi specific; neacordarea echipamentului individual (EIP) de protecţie de către angajator şi neutilizarea de către lucrători a EIP în concordanţă cu riscurile existente la locul de muncă; utilizarea unor echipamente de muncă (ex. schele) care nu îndeplineau toate cerinţele de securitate; neasigurarea semnalizării de securitate şi/sau sănătate la toate locurile de muncă din incinta şantierului; neautorizarea categoriilor de personal care exercită meserii ce trebuie autorizate, conform prevederilor legale în vigoare; instruirea necorespunzătoare a lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă; nedelimitarea, neîngrădirea şi nesemnalizarea corespunzătoare a zonelor periculoase din incinta şantierelor astfel încât să fie evitat pericolul de accidentare; nu au fost luate toate măsurile de securitate la exploatarea recipientelor butelii de oxigen; nu au fost luate toate măsurile de securitate în ceea ce priveşte prevenirea accidentelor prin electrocutare la întreţinerea, exploatarea echipamentelor electrice; nu au fost luate măsuri tehnice şi organizatorice corespunzătoare astfel ca accesul persoanelor fără atribuţii în incinta şantierelor temporare să fie strict interzis“, menţionează ITM.

ITM Galaţi reaminteşte că munca nedeclarată constituie un fenomen extrem de nociv din cauza consecinţelor sociale şi economice pe care le produce: persoana care prestează muncă nedeclarată este lipsită de protecţie socială: lipsa drepturilor conferite de un contract de muncă: concediu remunerat, concediu medical; lipsa dreptului la pensie şi la indemnizaţie de şomaj; persoana care prestează muncă nedeclarată nu are siguranţa plăţii muncii prestate, plata făcându-se în funcţie de bunăvoinţa angajatorului; angajatorul este lipsit de posibilitatea legală de a responsabiliza lucrătorul pentru eventualele prejudicii produse de acesta; condiţii precare de muncă pentru lucrători şi riscurile pe care acestea le implică pentru sănătatea acestora; fondurile sociale şi bugetul de stat sunt prejudiciate prin sustragerea de la plata impozitelor şi contribuţiilor sociale.


Articole înrudite