25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
A furat niobiu bun pentru rachete şi l-a ascuns în brâul din  pantaloni
A furat niobiu bun pentru rachete şi l-a ascuns în brâul din pantaloni
Un siderurgist în vârstă de 54 de ani, Ion N., riscă să rămână fără loc de muncă şi s-a ales şi cu dosar penal după ce  un echipaj al Jandarmeriei Galaţi l-a prins cu niobiu furat din Combinat. „Un echipaj al IJJ Galaţi a fost direcţionat de către dispecerul de serviciu din cadrul IJJ Galaţi, în urma unei sesizări primite de la personalul de pază al Combinatului, că un lucrător din combinat a încercat să iasă pe poarta societăţii având asupra sa 13 kilograme de niobiu. Deplasându-se în zonă, patrula de jandarmi l-a identificat pe N. Ion, de 54 de ani, din Galaţi, angajat al SC Arcelor Mittal, fără antecedente penale. Asupra acestuia s-a găsit cantitatea de niobiu pe care lucrătorul încerca să o scoată din combinat ascunsă sub palton, legată de brâu. Din declaraţiile lucrătorului de la Oţelărie 1 reiese faptul că a găsit cele 13 kg de niobiu, le-a ascuns în fişet, iar la sfârşitul programului de lucru le-a luat ca să le valorifice la un centru de colectare a fierului vechi. Pe piaţa neagră un kilogram de niobiu se vinde cu 1.000 de lei. Jandarmii gălăţeni i-au întocmit actele de constatare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt, iar cantitatea de niobiu a fost restituită combinatului”, a precizat cpt. Costin Barbu, din cadrul IJJ Galaţi. Luat la întrebări de jandarmi, Ion a spus că a găsit metalul în componenţa unui stâlp şi nu ştia exact ce e, dar s-a gândit să îl ducă la fier vechi.
Niobiul este un metal rar, dur, cenuşiu-deschis, lucios, foarte rezistent la coroziune, întrebuinţat la fabricarea oţelurilor inoxidabile în electrotehnică, în radioelectronică etc. Aliajele de niobiu se bucură în prezent de o deosebită atenţie datorită unei remarcabile rezistenţe la temperaturi ridicate. Rezultatele cele mai bune se obţin prin alierea niobiului cu hafniu, molibden, vanadiu şi zirconiu. Astfel, pentru camerele de ardere ale motoarelor rachetă se utilizează aliajul cu marca C-103 care conţine 88,3% niobiu, 10% hafniu, 1% titan şi 0,7% zirconiu. În cazul navelor cosmice cu reintrare lentă în atmosferă, suprafeţele de control se obţin din aliaj cu marca B-66, compus din 89,5% niobiu, 5% molibden ; 5% vanadiu şi 0,5% tantal.
Nu e singurul furt din combinat descoperit de jandarmi. Cu o zi înainte, aceştia descoperiseră un alt furt, de data asta de cupru.


Articole înrudite