Deoarece majoritatea gălăţenilor au dorit să aibă pe masa de Crăciun carne şi preparate din carnea de porc, în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) au demarat mai multe controale pentru a fi siguri că ceea ce consumăm se încadrează în standardele corespunzătoare. Conform informaţiilor furnizate de dr. Lenuţa Ichim, directorul executiv al DSVSA, au fost efectuate nu mai puţin de 834 de examene trichineloscopice, dintre care 12 dintre ele au fost pozitive şi au fost adoptate măsurile necesare. "Pentru prevenirea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare ca urmare a consumului de alimente, au fost întreprinse 146 de controale în unităţile care produc, prelucrează, depozitează şi comercializează produse de origine animală şi nonanimală. În urma controalelor, au fost aplicate două avertismente ca urmare a nerespectării legislaţiei sanitar veterinară în vigoare. La nivelul circumscripţiilor sanitare veterinare au fost efectuate 834 de examene trichineloscopice la carnea de porc, dintre care 12 au fost pozitive. În urma acestora, s-a confiscat şi dirijat la incinerare o cantitate totală de 1.110 kilograme de carne de porc infestată cu Trichinella spiralis", a explicat dr. Lenuţa Ichim. Aceasta a mai adăugat că, din fericire, nu a fost inregistrat niciun caz de toxiinfecţie alimentară şi nicio îmbolnăvire cu Trichinella spiralis. De asemenea, specialiştii DSVSA au demarat verificări şi în domeniul sănătăţii animalelor. Au fost controlate trei târguri de animale şi 75 de exploataţii de animale. În urma acestor acţiuni nu au fost aplicate sancţiuni contravenţionale.