Greu cuvânt acesta, reorganizare. Şi interesant, în acelaşi timp.
Îmi place organizarea. Cuvântul sună bine şi îmi provoacă un sentiment de linişte. Sunt o persoană organizată iar atunci când totul în jurul meu este organizat mă simt bine. Din când în când simt nevoia de o reorganizare. Asta îmi dă un sentiment plăcut, de nou început. Nu-mi place, însă, cuvântul, care îmi provoacă o stare de nesiguranţă. Asta până reuşesc să mă organizez, adică să pun în aplicare reorganizarea după un plan bine... organizat. După aceea mă cuprinde din nou sentimentul de linişte. V-am zăpăcit, nu-i aşa? Şi pe mine m-au zăpăcit iniţiatorii reorganizării administrativ-teritoriale...
Spuneam că o reorganizare din când în când face bine. Acasă mai schimbi o mobilă, mai reaşezi cărţile în bibliotecă, borcanele în cămară şi rufele în şifonier. Operaţiuni pe care nu le faci decât dacă simţi că e dezordine. Odată cu implementarea noii modalităţi de organizare mai faci şi puţină curăţenie, mai arunci chestiile inutile, stricate sau periculoase. Probabil că asta au în cap şi cei de la PDL: să scape de ceva inutil sau periculos. Altfel... nu prea văd utilitatea. Chestia cu economiile la buget mi se pare o inepţie, atât timp cât orice reorganizare administrativ-teritorială presupune costuri imense. Şi nu mă refer la acele costuri prevăzute în documentele dezvăluite de presă, unde se vorbeşte relocarea oamenilor, sedii noi... Nu poate fi vorba de aşa ceva. Vor fi aceiaşi oameni (desigur, „cernuţi” bine) în aceleaşi clădiri, cu aceleaşi „scule”. Vor fi, însă, alte softuri şi alte tipuri de documente. Asta va costa ca naiba. Avantaje pentru cei de la putere? Vor putea detrona oamenii puşi de alţii şi vor putea face pierdute nişte informaţii „fierbinţi”. Ştiţi cum e... la fiecare mutare se pierde câte ceva.
Nu aş vrea să se înţeleagă că sunt cu totul împotriva reorganizării administrativ-teritoriale. Cum spuneam, din când în când e nevoie de o „curăţenie” şi cel mai bine o poţi face când reorganizezi. Numai că treaba făcută pe fugă şi fără un plan bine pus la punct creează dezorganizare.
Cine îi împiedică pe guvernanţi să înceapă o comasare a serviciilor din teritoriu pentru a vedea cum funcţionează treaba? Sunt atâtea servicii descentralizate a căror activitate din teritoriu este aproape de zero... Nu vreau să dau exemple, ca să nu sară ca arşi nişte neica nimeni cu fotolii sub fund şi vânt sub calota craniană. Ştim cu toţii, însă, că în trecut au fost încercări de acest gen şi cred că mai sunt şi acum servicii care au o conducere pentru mai multe judeţe şi în fiecare judeţ există birouri care aduc aceste servicii aproape de cetăţeni. Deci se poate. Numai că eu am temerea că în spatele acestei reorganizări administrativ-teritoriale se află de fapt interese care ţin se (ne)siguranţa naţională. Tocmai din acest motiv nu ar trebui să ne pripim. Zic şi eu... de parcă ar ţine cont cineva de ce zicem noi.