Cea mai aşteptată perioadă a anului este cea a sărbătorilor de iarnă, în special de copii, care îşi doresc munţi de cadouri în ghetuţe sau sub brad. În această perioadă, toţi ne gândim cu nerăbdare doar la spiritul sărbătorilor şi la planurile pe care le facem împreună cu familia.
Cu toate astea, sărbătorile de iarnă înseamnă şi bunătate, mărinimie şi binefacere - ajutorul aproapelui nostru. Să recunoaştem, puţini dintre noi se gândesc să meargă la un orfelinat sau la o familie cu venituri modeste cu nişte jucării vechi sau hăinuţe pe care nu le mai purtăm ori câteva dulciuri. Aceste lucruri, pentru noi fără valoare, înseamnă mult pentru cei necăjiţi.
Un episod care m-a făcut să îmi dau seama cât de bine o duc unii copii a fost o discuţie între doi elevi, pe care am ascultat-o fără să vreau în autobuz. Ei îşi spuneau ce vor de la Moş Nicolae şi se convingeau unul pe altul că au fost cuminţi, lucru pe care părinţii îl ştiu, şi ar vrea o tabletă, pentru a se juca „de-a condusul”.
Dulciurile şi jucăriile sunt deja cadouri tradiţionale, care nu mai prezintă niciun interes pentru copiii din zilele noastre. Acest lucru nu ar trebui să mă mire, deoarece trăim într-o societate în care electronicele ne pasionează şi, bineînţeles, sunt din ce în ce mai atractive. Dar dacă mă gândesc şi la copiii care se bucură atunci când au pe masă o săracă tocană de cartofi şi nici nu visează la jucării în ghetuţe sau sub brad, dacă vor avea unul, episodul de mai sus este unul trist. De aceea, cu foarte puţine eforturi, putem fi şi pentru aceşti micuţi Moşul la care nu speră.
Dacă dorim să facem un bine celui de lângă noi, putem găsi cu mare uşurinţă o modalitate. La noi în oraş, sunt câteva entităţi care organizează astfel de colecte pentru copiii proveniţi din familii nevoiaşe: campania „ShoeBox - cadoul din cutia de pantofi”, proiectul „Help Portrait”, care presupune fotografierea familiilor nevoiaşe şi oferirea imaginilor drept cadou, pe lângă alte lucruşoare, colecta organizată de Casa de Cultură a Sindicatelor... şi asta e doar o parte din echipa Moşului. Cât de greu poate fi să oferim lucrurile de care nu ne mai folosim? Trebuie doar să vrem.