În weekend-ul care a trecut am aflat, cu surprindere, că oficialii bucureşteni au dat drumul la distracţie, sâmbătă, pentru a marca Ziua Internaţională a Grădinilor Zoologice şi Parcurilor (sărbătorită pe 9 august), manifestările organizate cu acest prilej fiind programate să se desfăşoare între 6 şi 9 august. Mărturisesc faptul că nu am ştiut că pe 9 august e ziua internaţională a grădinilor zoologice şi parcurilor. Ştiam că parcurile se sărbătoresc undeva prin luna mai. În fine... dacă e 9 mai... e de bine, ca să-l parafrazez pe edilul Galaţiului.
Trebuie să recunosc faptul că Sorin Oprescu e primar adevărat. Sau, mă rog... are consilieri buni, care s-au gândit că, dacă 9 august pică marţi, de ce să nu organizeze ceva încă din weekend, ca să se poată distra şi cei care nu au plecat în vacanţă... Bravo lor!
Duminică am aflat că circul aflat la Galaţi s-a gândit să prelungească şederea în oraş cu două zile şi mi-ar plăcea să cred că această decizie are legătură cu faptul că mulţi gălăţeni şi-au dorit să vadă animalele, chiar dacă Galaţiul are grădină zoologică. Cât despre manifestări la parcul zoo sau ceva organizare prin parcurile oraşului... poate s-au pregătit şi nu ştiu eu. Oricum, la ora la care scriu aceste rânduri - e luni, 8 august, ora 13.00 - eu nu ştiu să fie ceva pregătit. Poate pe ultima sută de metri să apară ceva făcut la repezeală de vreo instituţie... ceva de care gălăţenii nu vor afla deloc sau vor afla prea târziu.
Da, acesta este Galaţiul, oraşul în care se întâmplă prea puţine lucruri şi, de ce să n-o spunem, locul unde celor care chiar îşi doresc să facă ceva li se cam dă la gioale, să mai piardă din elan. De aia nu se schimbă mare lucru, pentru că multora nu le pasă iar cei care chiar au de gând să facă ceva nu sunt ajutaţi.
Şi, ca să nu par cârcotaşă, trebuie să recunosc faptul că mi se întâmplă din când în când să văd şi lucruri demne de toată lauda. Aş aminti aici festivalurile organizate de studenţi şi cele ale Centrului Cultural, de expoziţiile Grădinii Botanice, festivalurile teatrelor din Galaţi... cam puţin totuşi pentru potenţialul local.
În absenţa unor oferte atractive de petrecere a timpului liber, copiii şi tinerii îşi petrec cei mai frumoşi ani în faţa calculatorului sau a televizorului, printre blocuri sau, dacă familia şi buzunarul le permit, prin cluburi. Nu am nimic împotriva acestor modalităţi de socializare. Eu, personal, sunt dependentă de calculator şi televizor, deci îi înţeleg foarte bine pe tineri. Cu mersul în cluburi... depinde. Depinde care cluburi, în ce companie şi cât de des. Nici cu socializarea lângă bloc nu pot spune că nu sunt de acord întru totul, pentru că cei mai frumoşi ani ai copilăriei mi i-am petrecut cu prietenii de pe scara blocului. Atunci aveam, însă, mult spaţiu verde, la doi paşi de casă o pădurice... Unde să se joace acum aceşti copii? Unde să se întâlnească tinerii fără să deranjeze şi fără să se pună şi pe ei în pericol? Răspunsurile trebuie să le dea cei care hotărăsc pentru ei. Numai că lor nu le pasă. Uneori nici măcar nu mai mimează preocuparea. De ce-ar face-o? Ei îşi petrec vacanţa pe alte meleaguri, împreună cu odraslele lor, apoi se laudă prin ziare că nu vor mai merge nciodată nici măcar pe litoralul românesc. Uită că au Dunărea acasă. Uita-le-am numele la alegeri...