05 APRILIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Caniculă.
Spitale fără aer condiţionat.
Bolnavi chinuiţi şi de căldură.
Sunt imaginile care apar periodic, de peste 10 ani, dacă nu şi mai mult, în fiecare vară, la ştirile din toată ţara. Asta pentru că în provincie rar găseşti vreun spital de stat, mai ales din acela tip monostructură, care să aibă toate saloanele cu aer condiţionat. Răspunsul la întrebarea „de ce în atâţia ani nu s-a putut face măcar climatizare?” este întotdeauna acelaşi: „păi... nu sunt bani”.
Din păcate, acelaşi răspuns îl primeşti cam la orice întrebare despre lipsa de medicamente şi dotare din orice spital. Nu sunt bani pentru bolnavii de cancer, nu sunt bani pentru aparatură mai nouă şi modernă de radioterapie, nu sunt bani pentru lenjerie nouă în spitale, nu sunt bani pentru medicamente, mai ales pentru cele scumpe... În general, de fapt, nu sunt bani pentru mai nimic.
Dacă eşti pe moarte poţi să speri că spitalul unde te-a adus salvarea are o unitate de primiri urgenţă cât de cât dotată. Altfel, te vei lămuri pe lumea cealaltă că….iar nu au fost bani. Şi dacă pentru nimic nu se găsesc bani, atunci unde se duc banii pe care majotritatea îi dăm la sănătate? Da, ştiu, e o întrebare la care se pot găsi răspunsuri de tip „politicianistic”, dar cumplit de neadevărate.
Dacă sunt bani puţini, măcar să fie împărţiţi acolo unde e durerea mai mare şi în rest să se ştie că pe altele trebuie să le aibă bolnavul de acasă. Numai că de ani buni orice guvern se cam fereşte să clarifice câtă gratuitate poate să acorde unui bolnav. La noi cam totul legat de sistemul sanitar e gratuit pe hârtie, dar în realitate, nimic nu este gratuit. Şi atunci nu e de mirare că unii îşi aduc la zi tot ce înseamnă tehnică şi dotare medicală, pe când la noi, chiar dacă tehnica medicală poate fi la zi, e clar că în altele suntem la urmă, codaşi.
Aşa că şi peste alţi zece ani, probabil, pe caniculă, în spitale, problema va fi aceeaşi. Bolnavii se vor coace în saloanele fără aer condiţionat. Au probleme de sănătate mult mai mari, dar de care aproape că îşi amintesc cu greu, sufocaţi de canicula din locurile unde ar trebui să fie însănătoşiţi.


Articole înrudite