Localităţile afectate de inundaţii au primit, din nou, bani de la autorităti. Acesta este un lucru bun, pentru că oamenii din acele zone sunt necăjiţi şi au nevoie de ajutor pentru a-şi pune satul pe picioare, prin repararea podeţelor, rigolelor şi a alte astfel de lucruri. Cu toate acestea, toate sumele alocate de până acum pentru a înlătura efectele inundaţiilor puteau fi mai mici dacă erau luate măsuri înainte de nenorocirile care s-au petrecut. Şi, cu siguranţă, nu mai aveam pierderi de vieţi omeneşti şi nici atâtea pagube. Dar, din păcate, aşa este la noi - înlăturăm efectele şi nu cauzele, iar atunci când suntem loviţi de mama natură, punem totul în seama puterii divine, în faţa căreia omul de total neputincios.
Şi, bineînţeles, după catastrofă, se alocă sume colosale de bani pentru a-i ajuta pe cei afectaţi. Nu ar fi fost mai ieftin dacă s-ar fi acţionat la timp şi viitura ar fi fost întâmpinată, cumva?
Cu toate că în ultimele zile a fost soare şi frumos afară, iarna bate la uşă, iar localnicii din judeţ cu siguranţă că se gândesc cu groază la acest lucru, pentru că au fost martorii furiei zăpezii, care a îngropat sate întregi. Atunci când comandamentul de iarnă s-a întrunit săptămâna trecută, a fost prezent şi secretatul de stat Cătălin Chiper, care a spus că sintagma "autorităţile au fost luate prin surprindere" trebuie să fie uitată. În regulă, vom uita de zicala aceasta, dar asta nu înseamnă că nu e foarte probabil să o auzim din nou atunci când autorităţile vor fi arătate cu degetul pentru că nu au fost pregătite şi că oamenii suferă.
În condiţiile în care săptămâna trecută Galaţiul nici nu avea încă firme contractate pentru deszăpezire, iar termenul este până la 1 noiembrie, ne putem gândi că, anul acesta, se va acţiona conform procedurilor şi că oamenii nu vor avea de suferit? Mă gândesc cu teamă că şi de data aceasta vom fi păcăliţi cu sintagma de mai sus pentru că cineva nu şi-a făcut treaba.