17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Vremea proiectelor mari de energie regenerabilã a trecut. E timpul microcapacitãților
Vremea proiectelor mari de energie regenerabilã a trecut. E timpul microcapacitãților

Eliminarea energiilor regenerabile ar majora cu 50% prețul angro al electricitãții, dar vremea proiectelor mari de producție a energiei eoliene și fotovoltaice a trecut și a venit timpul microcapacitãților pe biomasã și biogaz, surse de energie neglijate pânã acum, spune un vicepreședinte ANRE.
\\\"Simulãrile noastre, plecând de la mixul energetic pe care îl avem, aratã cã dacã mâine am scoate regenerabilele din mixul energetic, prețul angro al energiei ar crește cu 50%, de la 40 la 60 euro pe MWh. (...) Acum, impactul certificatelor verzi în facturi este de 35 lei (8 euro) pe MWh \\\", a declarat miercuri Emil Calotã, vicepreședinte în Autoritatea Naționalã de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), la o conferințã pe tema serviciilor energetice.
Producãtorii de energie din surse convenționale, în special cãrbune, acuzã producãtorii de energie regenerabilã cã din cauza lor nu își pot vinde energia, iar producãtorii de energie verde sunt nemulțumiți cã autoritãțile le-au redus sprijinul reprezentat de certificatele verzi.
Calotã a precizat cã autoritãțile au decis în 2013 sã diminueze sprijinul acordat producãtorilor de energie regenerabilã pentru cã au observat \\\"evidente tendințe speculative\\\" ale unor investiții în sectorul eolian și solar, astfel cã le-a \\\"corijat\\\". Potrivit lui Calotã, ANRE va susține prin preț capacitãțile pe biomasã și biogaz cu puteri de pânã la 0,5 MW pentru o perioadã de 15 ani, iar aceastã decizie urmeazã sã fie aplicatã din luna martie. Un astfel de sprijin din partea statului nu trebuie notificat Comisiei Europene. \\\"În loc sã rãmânem la capacitãți mici pentru consumul local în centrale eoliene, am dezvoltat capacitãți mari. Acum este, istoric, etapa microcapacitãților\\\", a spus Calotã.
El a precizat cã, potrivit angajamentelor României, pânã în 2020 ar urma sã fie instalate la nivel național capacitãți pe biomasã de 5.000 MW, dar în realitate nu sunt nici 100 MW. Paradoxal, România are o mulțime de unitãți de producție a energiei eoliene și solare, domenii unde nu are cel mai mare potențial, dar energia hidro și biomasa au rãmas în urmã, a continuat Calotã. \\\"Cel mai mare consumator de energie nu mai este industria, ci populația, care se încãlzește în principal cu biomasã (lemn). Trebuie pus în ordine acest sector. Este o avere naționalã pe care România nu o pune deocamdatã în lumina adevãratã\\\", potrivit vicepreședintelui ANRE.
Totodatã, în 2014, producãtorii de energie regenerabilã cu capacitãți mai mici de 5 MW au fost \\\"puși la pãmînt\\\". Din circa 700 producãtori de energie regenerabilã, 600 dețin unitãți mici, iar \\\"oamenii ãștia trebuie sã primeascã un tratament adecvat, sã fie scoși din piața centralizatã de energie și de certificate verzi\\\", a mai spus Calotã.


Articole înrudite