Anul 2017 a început "cu stângul" pentru apicultori din cauza depopulării masive a familiilor de albine la nivelul întregii ţari, situaţie estimată la circa 20-25% din septembrie anul trecut şi până în prezent, iar prognoza meteo pentru următoarea perioadă, cu ploi şi vânt, nu poate fi decât una sumbră pentru sector, susţine preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.
"Nu prea avem albine din cauza bolilor, a lipsei nectarului, dar şi pentru că nu s-au făcut tratamente corespunzătoare deoarece nu au fost bani şi am avut şi condiţii meteo nefavorabile. Practic, mai mulţi factori au influenţat depopulările şi mortalităţile familiilor de albine, care au început din septembrie, dar care sunt şi acum în primăvară. Situaţia diferă de la un judeţ la altul, însă o medie pe toată ţara este undeva la 20-25%. Acum noi trebuie să dezvoltăm familiile de albine, trebuie să le dăm mâncare pentru că vremea permite şi în rest...să aşteptăm ca bunul Dumnezeu să ne ajute cu vreme bună să putem valorifica în primăvară culesul de rapiţă şi de salcâm. Din păcate prognoza meteo este una destul de sumbră, cu ploi şi cu vânt", a declarat pentru AGERPRES preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA).
Acesta a precizat că în ultimii doi ani importurile de miere s-au intensificat, peste 30% provenind din ţări precum Argentina, Mexic şi China, dar la o calitate îndoielnică.
"Pe rafturile magazinelor autohtone a apărut tot mai multă miere din ţările non UE în ultimii doi ani. Se importă peste 30% din consum, este o situaţie catastrofală. Din păcate e o presiune mare în toată Europa, nu numai în România, pe calitatea mierii. Deşi se produc în Europa 250.000 de tone de miere, se importă din afara Europei alte 200.000 de tone pentru că se consumă 450.000 de tone. Din datele pe care le avem 100.000 de tone vin din China, iar restul de 100.000 din Ucraina, Argentina şi Mexic. Noi avem un proiect de lege în Parlament care ar trebuie să reglementeze clar de unde provine mierea şi să nu se mai permită amestecurile, dar încercăm să facem demersuri şi la alte forme asociative din Europa, la câteva sindicate mari şi la COPA-COGECA (Organizaţia europeană a producătorilor agricoli n.r.) să modifice directiva 2001 care permite amestecul mierii. Avem suport şi din Franţa pentru că şi apicultorii de acolo au aceleaşi probleme", a explicat Fetea.
Asociaţia Crescătorilor de Albine din România organizează anual pe platforma apicola Băneasa din Bucureşti două ediţii ale Târgului Naţional al Mierii, iar ediţia de primăvară va debuta vineri, 31 martie 2017 şi se va desfăşura până duminică, 2 aprilie. Bucureştenii vor putea cumpăra pe toată perioada târgului miere şi produse apicole diverse la preţuri de producător.
"La Târgul Naţional al Mierii — ediţia de primăvară avem deja 114 de standuri ocupate. Spaţiul este destul de restrâns şi nu mai avem unde să îl extindem. Ne dorim în timp să rămână doar un Târg al Mierii, în care apicultorii să îşi poată vinde producţia, deşi acum sunt prezenţi şi cei cu utilaje şi echipamente dedicate sectorului", a mai precizat Fetea.
În 2016, producţia de miere s-a înjumătăţit faţă de media ultimilor ani, din cauza vremii nefavorabile care a afectat efectivele de albine, apicultorii solicitând un ajutor de minimis pentru reducerea pierderilor. Deşi le-a fost promis un ajutor de 15 lei pe stup, sprijinul nu a mai venit pentru că aceştia nu au venit cu date contabile comparative prin care să justifice că au înregistrat pagube.
România produce, în medie, 20.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, iar efectivele au atins, în anul 2015 un vârf de 1,47 milioane de familii de albine. La nivel naţional, sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceştia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.
Potrivit ACA, în ultimii doi-trei ani, consumul de miere a înregistrat o creştere de 15%, până la 550 de grame pe locuitor pe an, însă şi în aceste condiţii România se află tot în sfârşitul clasamentului, la nivel european.
Datele statistice arată că românii consumă, în medie, 500-550 de grame de miere pe locuitor pe an, un consum în creştere faţă de acum 10 ani, dar de 3-4 ori mai puţin comparativ cu cele două kilograme consumate în Germania sau 1,5 kilograme în Olanda şi Belgia.