14 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Vom avea preţuri mai bune la alimente?
Vom avea preţuri mai bune la alimente?
Europa ar putea avea o producţie agricolă mai bună anul acesta, dar nu va fi mai bine din punct de vedere al producţiei de carne. Totul se va reflecta în preţ.
Condiţiile meteorologice prognozate pentru Europa creează premisele unei producţii agricole mai bune şi implicit a unei relaxări a preţurilor anul acesta comparativ cu 2012. Aceasta în contextul în care bilanţul anului trecut a fost unul negativ, cu o producţie de cereale cu 4,7% sub nivelul lui 2011 (272 milioane de tone) şi implicit realizarea unor stocuri prea mici.
Totuşi, şi anul acesta preţul la raft va fi dictat în foarte mare măsură de costurile furajelor.
Ce se va întâmpla cu carnea
Conform estimărilor Comisiei Europene şi anul acesta producţia de carne va continua să scadă uşor (-0,7%) până la 43,5 milioane de tone la nivelul UE, cu un declin mai abrut pe segmentul cărnii de porc. Mai mult, analiştii CE se aşteaptă la o premieră în ultimii ani-un declin al producţiei de carne de pui în 2014, după ce pentru anul acesta estimează un plus de 1,5%. Vită va scădea şi ea anul acesta, dar producţia îşi va reveni în 2014.
Pe lângă cantităţile produse, preţul la raft va fi determinat în foarte mare măsură de costurile producătorilor cu furajelor care ar putea scădea, dacă recolta va fi mai bună ca în 2012. Anul nu a început însă bine din punct de vedere al preţurilor. În ianuarie 2013 preţul cărnii de vită a atins un nou record - de 397 de euro pe suta de kg (cu 17% mai mult decât media ultimilor cinci ani), în vreme ce la carnea de porc preţul a fost de 170 de euro pe 100 de kg, adică cu 13% mai mult faţă de media ultimilor cinci ani, iar la carnea de pui de 196 de euro pe 100 de kilograme (cu 9 % mai mult faţă de media ultimilor cinci ani).
O producţie în scădere va duce implict la o reducere a exporturilor statelor UE cu până la 8% coroborată cu o uşoară majorare a importurilor (-0,7%). Consumul la nivel de UE va rămâne la nivelul anului trecut, mai spun analiştii CE, adică în jurul valorii de 81,9 kg pe cap de locuitor.
Ce se va întâmpla cu laptele
În ceea ce priveşte producţia europeană de lapte, analiştii CE se aşteaptă la o uşoară creştere pentru anul acesta (plus 0,4%), în contextul în care şi în 2012 plusul a fost estimat la numai 0,8%. Or, dacă ne uităm la evoluţia preţurilor din 2012 faţă de 2011, am putea spera la o uşoară ieftinire, cel puţin la nivel de medie europeană. Astfel, preţurile la lapte şi produse lactate au scăzut în primele cinci luni ale anului trecut ca urmare a disponibilităţii produsului pe piaţă, în vreme ce în ultima jumătate a lui 2012 au ajuns să coste ca în 2011, iar în primele două luni ale acestui an au rămas la fel.
Potrivit secretarului de stat de la Agricultură Achim Irimescu, 2013 are şanse să fie cel mai bun an agricol din istorie. În orice caz, va fi mult mai bun ca 2012, grav afectat de secetă.
Opinia lui Irimescu este împărtăşită de cei mai mari fermieri din ţară care apreciază că premisele sunt excelente pentru o producţie agricolă record.


Articole înrudite