17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Va începe şi exodul finanţiştilor dacă salariile rămân la nivelul de jos al salarizării din sectorul bugetar
Va începe şi exodul finanţiştilor dacă salariile rămân la nivelul de jos al salarizării din sectorul bugetar


Sindicatele din Finanţe, SindFISC, anunţă un "exod al finanţiştilor" dacă salariile angajaţilor vor rămâne la nivelul de jos al salarizării din sectorul bugetar, se arată într-un comunicat de presă.
"Stimaţi guvernanţi, susţinem faptul că medicii trebuie să fie bine plătiţi, susţinem faptul că cei care ne instruiesc copiii sau cei care asigură ordinea publică trebuie să aibă salarii decente. Nu putem fi de acord, însă, ca activitatea noastră instituţională să nu fie nici măcar finanţată, iar salariile noastre să rămână mult în urma salariilor altor colegi bugetari, pentru care noi, cei din Finanţele Publice, suntem direct răspunzători în alimentarea bugetului statului. De ce oare să nu raportăm şi salariile finanţiştilor din ţara noastră la salariile finanţiştilor din Uniunea Europeană, activitatea şi modul nostru de lucru, cu cele ale omologilor finanţişti din alte state? Cu siguranţă, vom constata că diferenţele sunt enorme şi acestea vor justifica, pe deplin, o finanţare corectă necesară desfăşurării activităţii celor pe care îi reprezentăm", se mai arată în comunicat.
De asemenea, sindicatele din Finanţe vorbesc şi despre un posibil "exod al finanţiştilor" în cazul în care salariile angajaţilor din sistem vor rămâne scăzute.
"Dacă salariile angajaţilor din Finanţe vor rămâne la nivelul de jos al salarizării din sectorul bugetar, va incepe şi exodul finanţiştilor, nu numai al medicilor sau altor categorii profesionale, fenomen constatat de mult timp şi adus de organizaţia noastră la cunoştinţa domniilor voastre, în special cu privire la salariaţii din zonele specifice activităţii fiscale (inspecţie fiscală, antifraudă, executare silită, juridic, IT etc). În condiţiile în care acest exod se va amplifica, oare cine va mai contribui la alimentarea bugetului din care trebuie plătite salariile mult promise celorlalţi bugetari? Cum se vor mai colecta veniturile cu care să se ducă la îndeplinire programul de guvernare?", se menţionează în comunicat.
Totodată, sindicaliştii afirmă că, în cazul în care nu li se vor respecta drepturile, aceştia vor înceta să îşi mai ducă la îndeplinire atribuţiile referitoare la sporirea veniturilor la bugetul de stat.
În plus, SindFISC solicită deblocarea promovărilor pe post, egalizarea salariilor, prevederea în buget a sumelor necesare pentru tichetele de vacanţă şi luarea în considerarea a solicitărilor organizaţiei.
"Solicităm, pe această cale, deblocarea promovărilor pe post în cadrul sistemului instituţional al Ministerului Finanţelor Publice, prevederea în buget a sumelor necesare acordării tichetelor de vacanţă, egalizarea salariilor de bază la nivelul maxim impus de lege şi luarea în considerare a solicitărilor SindFISC cu privire la legea salarizării unitare: nivel de salarizare de bază decent, în funcţie de importanţa socială a muncii prestate, acordarea de sporuri specifice activităţilor specifice, asigurarea protecţiei juridice pentru angajaţii care îşi asumă riscuri deosebite în desfăşurarea activităţii instituţionale, recunoaşterea funcţiilor specifice corespunzătoare activităţilor specifice în cadrul ANAF şi nu în ultimă instanţă, finanţarea corectă a întregii activităţii desfăşurate de angajaţi în atingerea obiectivelor asumate de Guvern prin programul de guvernare", precizează sursa citată.


Articole înrudite