27 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) a publicat luni în presa locală anunţul de privatizare a Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), intenţionând să selecteze un investitor care va prelua 51% din companie prin majorare de capital social. Anunţul urmează să fie publicat în aceste zile şi în presa internaţională.
Potrivit anunţului de privatizare, valoarea capitalului social al CNPR la data anunţului este de peste 59,487 milioane lei împărţiţi în 59.487.787 acţiuni nominative în formă dematerializată, cu o valoare nominală de 1 lei fiecare. Statul român prin MSI deţine 75 % din capitalul social, adică 44.615.840 acţiuni, iar Fondul Proprietatea - 14.871.947 acţiuni, reprezentând 25% din capitalul social.
Privatizarea companiei se va realiza prin metoda majorării capitalului social cu aport de capital privat în numerar prin dobândirea de către noul investitor a unui pachet de acţiuni reprezentând 51% din capitalul social al companiei. În funcţie de modul de exercitare de către Fondul Proprietatea a dreptului de preferinţă la subscriere, investitorului i se va oferi spre subscriere între 61.916.078 şi 94.808.661 acţiuni.
Procesul de selecţie a investitorului se realizează prin metoda licitaţiei cu oferta în plic, combinată cu metoda licitaţiei cu strigare, precedată de negocieri desfăşurate pe bază de oferte preliminare şi neangajante depuse de potenţialii investitori, aşa cum este detaliat în dosarul de prezentare.
În procesul de privatizare pot participa doar persoane juridice, individual sau în consorţiu, şi care îndeplinesc mai multe condiţii de participare şi criterii de precalificare, respectiv solvabilitatea, seriozitatea în afaceri, administrare sustenabilă şi datoriile bugetare.
Astfel, investitorii trebuie să furnizeze dovada pertinentă şi concludentă a disponibilităţii resurselor financiare din surse proprii sau împrumutate pentru un aport de capital în numerar în companie de minimum 150 de milioane de euro. De asemenea, vor fi admişi la procesul de privatizare numai investitorii care nu au participat cu oferte trucate sau neserioase într-un proces de privatizare, nu au retras sau revocat oferta declarată câştigătoare într-un proces de privatizare şi nu au refuzat să încheie contractul de privatizare.
Potrivit anunţului de privatizare, vor fi admişi la procesul de privatizare numai investitorii care în mod direct sau indirect nu au înrăutăţit în mod vădit situaţia economică şi financiară a unor societăţi comerciale în care a devenit acţionar majoritar în urma unui proces de privatizare prin neîndeplinirea sau îndeplinirea cu întârziere a obligaţiilor asumate prin contractul de privatizare, dar şi aceia care nu au avut contracte de privatizare ce au fost rezolvite/reziliate din culpa acestora.
De asemenea, investitorii care participă în procesul de privatizare a Poştei Române trebuie să demonstreze că nu au datorii bugetare restante.
Mai multe informaţii cu privire la documentele solicitate, conţinutul lor şi cerinţele pentru investitori de a dovedi îndeplinirea criteriilor de precalificare menţionate se regăsesc în dosarul de prezentare, iar pentru participarea la procesul de selecţie este obligatorie achiziţionarea acestui dosar. În cazul unui consorţiu este suficientă demonstrarea achiziţionării dosarului de prezentare de către cel puţin un membru.
Dosarul de prezentare, atât în limba română cât şi în limba engleză, poate fi achiziţionat în schimbul sumei de 50.000 de euro (sau echivalentul în lei, la cursul publicat de BNR în data plăţii), începând cu data de 11 martie 2013, de la sediul MSI din Bd. Libertăţii nr. 14, sector 5, Bucureşti.
Investitorii interesaţi pentru participarea la procesul de selecţie vor depune la sediul MSI până la data limită 11 aprilie 2013, ora 14.00, documentele de participare , inclusiv documentele ce atestă îndeplinirea criteriilor de precalificare şi garanţia de participare în valoare de 9,48 milioane lei sau echivalentul acestei sume în euro, la cursul de schimb BNR din ziua constituirii garanţiei, conform precizărilor din dosarul de prezentare, dar şi ofertele preliminare şi neangajante.
Deschiderea documentelor de participare, inclusiv documentele ce atestă îndeplinirea criteriilor de precalificare, se va face în aceeaşi zi, respectiv 11 aprilie 2013, dar la ora 14:00.
Pentru etapa a doua a procesului de selecţie, ofertanţii precalificaţi vor depune dovada achitării taxei de participare în cuantum de 5.000 euro (sau echivalentul în lei, la cursul publicat de BNR în data plăţii), documentele de participare prevăzute în Hotărârea Guvernului 577/2002, în dosarul de prezentare, precum şi în instrucţiunile comunicate ulterior ofertanţilor precalificaţi, şi ofertele finale ferme.
Instrucţiunile privind întocmirea ofertelor finale ferme, data şi locul deschiderii ofertelor finale ferme, alături de informaţii relevante, vor fi comunicate ulterior ofertanţilor precalificaţi. Orice modificare a termenilor şi condiţiilor din prezentul Anunţ se va publica doar pe website-ul MSI şi al Companiei Naţionale "Poşta Română" SA www.posta-romana.ro şi se va comunica investitorilor care au achiziţionat dosarul de prezentare.
La începutul săptămânii trecute, reprezentanţi ai CNPR şi ai consultantului care asistă statul în procesul de privatizare a companiei - consorţiul format din KPMG România şi Þuca Zbârcea şi Asociaţii - au obţinut acordul Comisiei Europene referitor la procesul de privatizare a companiei.
Nica: „Mai mult de zece companii s-au arătat interesate”
Ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica, a anunţat săptămâna trecută că mai mult de zece companii s-au arătat interesate, prin scrisori neangajante, de privatizarea CNPR, estimând că întregul proces de privatizare a Poştei Române se va încheia în iunie 2013. Până la începutul lunii aprilie va fi stabilită o listă de investitori eligibili, care vor fi selectaţi până la mijlocul lunii mai, iar contractul de privatizare va fi semnat până la mijlocul lunii iunie 2013.
„Estimez că întregul proces de privatizare al Poştei Române se va încheia până la mijlocul lunii iunie 2013. După ce se publică anunţul de privatizare, se va vinde caietul de sarcini care va costa aproximativ 50.000 euro, iar cei care se califică în această fază depun o garanţie care s-ar putea ridica la două milioane de euro. După cumpărarea caietului de sarcini va mai exista o perioadă de studiere a datelor, care se va întinde pe 30 de zile. Apoi va fi lista scurtă, care îi va include pe aceia care au capabilitate financiară pentru a intra într-o asemenea tranzacţie. Urmează ultima rundă, cu investitorii calificaţi şi care au scrisori de garanţii cu suma necesară pentru a demonstra capacitatea financiară”, a explicat ministrul pentru Societatea Informaţională.
Poşta Română este cel mai mare operator de servicii poştale, cu o reţea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poştale şi peste 32.000 de angajaţi. Statul român deţine 75% din acţiuni la Poşta Română, în timp ce restul de 25% este deţinut de Fondul Proprietatea.
Conform datelor Ministerului Finanţelor Publice, în 2011, cifra de afaceri a CNPR a scăzut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, în timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei. Compania avea la sfârşitul lui 2011 datorii totale de 556,9 milioane de lei, iar numărul mediu de salariaţi a scăzut cu peste 2.500, la 32.124 de persoane. Pentru rezultatele din 2012 şi 2013, conducerea companiei a fost rezervată. Ion Smeeianu, directorul general al Poştei Române, a declarat, la finalul anului trecut, că în ultimii trei ani pierderile cumulate ale Poştei Române au depăşit 400 milioane de lei.
Potrivit reprezentanţilor CNPR, anul trecut, Poşta Româna a încheiat contracte de credit pentru o suma de 100 de milioane de lei, cu Banca Comercială Română, Banca Transilvania, CEC Bank şi Millennium Bank România, în vederea finanţării capitalului de lucru.


Articole înrudite