Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) consideră că procesul de creditare a economiei reale trebuie accelerat, în scopul relansării investiţiilor şi asigurării reintrării economiei româneşti pe un nou ciclu de creştere.
"Este nevoie de adoptarea rapidă şi coerentă a unui set de măsuri pe termen scurt, mediu şi lung, care să sprijine demersul de accelerare a procesului de creditare a economiei reale, în scopul relansării investiţiilor şi asigurării reintrării economiei româneşti pe un nou ciclu de creştere. În anul 2013, un procentaj de 91,52% dintre întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri) s-au autofinanţat, 22,43% au obţinut credite bancare, iar 2,36% dintre întreprinderi au apelat la leasing", a declarat preşedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, într-o conferinţă de presă.
Potrivit acestuia, în 2009, ponderea IMM-urilor care se autofinanţează era de 64,42%, iar în 2013 aceasta a crescut de 1,42 ori (+27,10 puncte procentuale), înregistrându-se un nivel maxim de 91,52%, conform datelor din Carta Albă a IMM-urilor 2014.
"Ponderea IMM-urilor care se finanţează prin creditele bancare a scăzut de 2,27 ori (-28,62 puncte procentuale) în 2013 (22,43%), faţă de 2009 (51,05%). Din acest motiv, întreprinzătorii autohtoni au crescut volumul resurselor personale alocate afacerii, fapt care pune în pericol potenţialul concurenţial, sustenabilitatea afacerii şi capacitatea de supravieţuire (în special în cazul microîntreprinderilor).
Ca urmare, trebuie luate măsuri care să vizeze creşterea transparenţei şi competiţiei în sectorul bancar, diminuarea costului creditării, dar şi stimularea finanţării afacerilor prin instrumente alternative", a mai spus preşedintele CNIPMMR.