23 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Şeful ANAF: Peste 20.000 de oameni care au vândut în sistem online nu au depus nicio declaraţie
Şeful ANAF: Peste 20.000 de oameni care au vândut în sistem online nu au depus nicio declaraţie

Peste 20.000 de oameni care au vândut în sistem online, cumulând împreună 2 miliarde de lei, nu au depus nicio declaraţie, a declarat, marţi, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuş.
"La primul termen de depunere a declaraţiei 395, cea pe care am implementat-o anul trecut - şi a fost depusă de firmele de curierat, din păcate, pe analizele pe care le-am făcut, am constatat nişte lucruri pe care noi le previzionam că se întâmplă. Foarte, foarte multe din vânzările în acest sistem online, prin aceste platforme - şi care au fost duse prin curier cu plata ramburs, nu au fost declarate sub nicio formă. Peste 20.000 de oameni care au vândut prin acest mecanism, cumulând împreună 2 miliarde de lei, nu au depus nicio declaraţie. Cea mai mare sumă a fost la o persoană care a vândut anul trecut de 44 milioane lei, produse cosmetice, fără să depună nicio declaraţie - şi pe care acum am identificat-o, pentru că toate plăţile au fost făcute prin ramburs. Este clar că este un loc în care se produce evaziune fiscală - plata aceasta cu numerar, inclusiv pentru comerţul online. Şi este încă un motiv care, pe noi, cei care stăm la aceasta masă, ne-a convins că trebuie, împreună, să demarăm această campanie de plată cu cardul, care este în beneficiul tuturor", a spus Lucian Heiuş, la conferinţa de lansare a Campaniei "Acceptă plata cu cardul".
La începutul lunii martie, preşedintele ANAF declarase că inspectorii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) au descoperit persoane fizice care au avut vânzări online de peste 1 milion de lei, într-o lună, menţionând că în acele cazuri este vorba despre evaziune fiscală.
"Le mulţumesc marilor firme de curierat că au depus această declaraţie (declaraţia 395, n.r.). Deja avem informaţii foarte clare şi sunt în pregătire nişte acţiuni ale Antifraudei pe aceste mecanisme. Vă spun că am descoperit persoane fizice care au avut vânzări online de peste 1 milion de lei într-o lună. Deci, acolo clar că este evaziune fiscală şi deja suntem în faza finală. Cred că la începutul lunii aprilie câteva zeci de asemenea persoane vor fi verificate de Antifraudă", declara Lucian Heiuş, cu ocazia prezentării raportului de performanţă pe anul 2022.

«Îi verificăm pe cei care au avut vânzări în 2022 de peste 100.000 de euro»

Inspectorii ANAF îi verifică pe cei care au avut vânzări anul trecut de peste 100.000 de euro, nu pe cel care îşi vinde din casă bicicleta copilului, schiurile care au rămas mici, clăparii, a declarat, marţi, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuş, în cadrul unei conferinţe de presă.
"Discutăm de fapte de comerţ care nu sunt autorizate. După ce am făcut acea verificare pe tranzacţiile care s-au făcut, ca urmare a informaţiilor din declaraţia 395 - şi am constatat că sunt peste 20.000 şi cu un volum de aproape 2 miliarde lei, am stabilit un prag de analiză de risc a noastră (...) Am zis să începem cu cei mai mari, cei mai mari fiind o persoană care a vândut prin comerţ online de 44 milioane lei, 9 milioane de euro, şi nu a declarat nimic. Mie mi se pare că omul ăla e şi sărit un pic de pe fix. Cum să vinzi de 9 milioane de euro fără să declari nimic? Este clar că sfidezi orice regulă de bun simţ", a spus Lucian Heiuş, la conferinţa de lansare a Campaniei "Acceptă plata cu cardul".
Întrebat dacă vor începe verificări şi în rândul gospodinelor care comercializează cozonaci şi alte produse specifice Sărbătorilor Pascale şi care depăşesc acel plafon, preşedintele ANAF a subliniat că românii nu ar trebui să cumpere astfel de produse de la persoane fizice neautorizate.
"O gospodină care vrea să vândă prăjituri sau cozonaci prin online, nefiind autorizată, este ilegal ce face - pentru că poţi să atentezi la sănătatea oamenilor, nu este legal - şi toţi consumatorii ar trebui să cumpere din magazinele organizate. Ştiu că este o practică", a adăugat Lucian Heiuş.
El a precizat că nu recomandă românilor să cumpere de la persoane fizice care fac reclame pe Facebook şi care nu sunt autorizate şi nu au laboratoare, nu au bucătării care să respecte minime condiţii de igienă stabilite de legislaţia din România.
"Vinde prăjituri de casă dar el, cine ştie, le coace într-un garaj şi le pune după aceea în vânzare şi, Doamne fereşte, te trezeşti cu o Salmonella sau altceva, nefiind înregistrat şi să respecte condiţiile de igienă", a mai spus şeful ANAF. (sursa Agerpres)


Articole înrudite