Guvernul României a modificat în şedinţa de miercuri, 12 aprilie 2023, sprijinul care este acordat refugiaţilor din Ucraina.
Astfel, potrivit ultemelor prevederi aprobate, refugiaţii ucraineni vor beneficia de 2.000 de lei lunar pe o perioadă de maxim 4 luni consecutive. Măsura se va aplica începând cu luna mai.
Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului României, a precizat că în momentul de faţă doar aproximativ 5.000 de refugiaţi ucraineni sunt angajaţi pe piaţa muncii.
„Sunt aproximativ 3,8 milioane de cetăţeni ucraineni care au trecut graniţele României de la debutul agresiuni militare ruse din 24 februarie 2022. Dintre aceştia, peste 110.000 au rămas în ţara noastră şi au nevoie, în continuare, de sprijinul şi de solidaritatea pe care poporul român, dar, desigur, şi Guvernul României le manifestă în acest context. Practic, această ordonanţă de urgenţă asigură un cadru sustenabil pentru formele de sprijin pe care statul român le poate asigura. Voi oferi câteva detalii legate de aceste proceduri noi, cu menţiunea că hotărârea de Guvern care va urma acestei ordonanţe de urgenţă va clarifica şi situaţia concretă a sumelor care vor fi alocate în acest context. Însă, în privinţa sistemului de aplicare a noului cadru normativ, aş vrea să vă ofer câteva repere. În primul rând, se modifică modul de acordare a sprijinului pe care statul îl acordă cetăţenilor care vin din zona conflictului armat din Ucraina, pentru a corela astfel măsurile de sprijin financiar cu cele privind stimularea angajării refugiaţilor în câmpul muncii, cu înscrierea copiilor într-o formă de educaţie şi dobândirea unui statut legal în România, respectiv cel de protecţie temporară”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului României.
Acesta a mai subliniat că actul normativ stabileşte posibilitatea de a acorda o sumă forfetară lunară, pentru o singură perioadă, de maximum patru luni consecutive, începând cu data de 1 mai 2023, pentru a acoperi cheltuielile cu hrana şi cazarea pe teritoriul României, pentru familiile, dar şi pentru persoanele singure care beneficiază de decizia europeană în domeniu. Cuantumul, condiţiile şi mecanismul de acordare pentru sumele respective vor fi stabilite printr-o hotărâre de guvern care va fi anunţată după această ordonanţă de urgenţă.
Sprijinul financiar pentru acoperirea cheltuielilor de cazare va fi acordat şi după îndeplinirea perioadei de patru luni consecutive, până la finalul anului în curs, pentru persoane din categoriile care sunt vizate de acest act normativ, în condiţii care vor fi stabilite prin hotărâre a Guvernului.
Pentru cazarea persoanelor în alte locaţii stabilite de Comitetele judeţene sau cel al municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, aceste sume forfetare pentru acoperirea cheltuielilor cu hrana şi cazarea vor fi decontate de unitatea care asigură această cazare, proporţional cu numărul de zile pentru care aceasta este asigurată, urmând ca decontarea să se facă din bugetul IGSU, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, sau, după caz, din bugetul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă din Bucureşti-Ilfov. De asemenea, în viitorul proiect al hotărârii de guvern se va prevedea ca suma forfetară să fie acordată numai dacă şi în măsura în care beneficiarul va face dovada încadrării în muncă sau a înscrierii minorilor în unităţile de învăţământ şi ca o formă de stimulare a integrării într-o formă activă în sistemul din ţara noastră.
Până la acest moment, potrivit datelor existente în Revisal, sunt 5.007 cetăţeni proveniţi din zona de conflict armat din Ucraina care sunt încadraţi în muncă.
„Această măsură nu face altceva decât să vină în sprijinul refugiaţilor pentru a-i ajuta să se încadreze pe piaţa muncii, dar şi pentru a-i ajuta pe copii, sunt zeci de mii de copii dintre cei 110.000 de cetăţeni ucraineni care se află pe teritoriul României şi care sunt integraţi deja în sistemul şcolar din România sau sunt conectaţi la sistemul educaţional prin intermediul mijloacelor de comunicare electronică cu profesori, cu învăţători, cadre didactice din Ucraina. Aceasta este informaţia pe care aş fi vrut să v-o dau în legătură cu noul cadru normativ pentru a sprijini refugiaţii din Ucraina”, a mai precizat Dan Cărbunaru.