22 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Secretar de stat faţă în faţă cu oamenii de afaceri gălăţeni şi din judeţele limitrofe
Secretar de stat faţă în faţă cu oamenii de afaceri gălăţeni şi din judeţele limitrofe

Cătălin Beciu, secretarul de stat din Ministerul energiei, IMM-urilor şi mediului de afaceri s-a întâlnit joi cu oamenii de afaceri şi contabilii gălăţeni, cu care a avut discuţii aplicate pe viitorul Cod Fiscal, precum şi cu situaţii specifice pe care le au oamenii de afaceri gălăţeni. Secretarul de stat avea pe agenda zilei mai multe reuniuni cu oamenii de afaceri din judeţele învecinate.
Beciu îşi propune ca target de atins definitivarea până la finele lunii a noului Cod Fiscal concomitent cu normele sale de aplicare, astfel încât mediul de afaceri să nu mai fie bulversat de apariţia unui cod nou şi absenţa normelor de aplicare. Secretarul de stat îşi mai propune să capaciteze şi alte ministere care au legătură cu medul de afaceri, astfel încât România să poată avea în câteva luni o strategie pentru mediul de afaceri. Beciu a declarat pentru cititorii noştri: “De marţi avem prima întâlnire cu consultanţi, cu reprezentanţi ai ministerelor, şi începem să lucrăm la o strategie de ţară. Va fi gata în trei luni şi jumătate, patru luni. Nu pot să spun asta (dacă va fi aplicată de guvernul Ponta, n.r.). Întâi trebuie să facem o strategie pe care prim ministrul împreună cu ceilalţi care se vor putea pronunţa o vor analiza şi vedem dacă o putem implementa. Iar normele de aplicare vor apărea simultan cu Codul fiscal, în 25 ale acestei luni”.
Legat de întâlnirea cu oamenii de afaceri gălăţeni, Beciu ne-a declarat: „Oamenii de afaceri din Galaţi au nişte probleme speciale legate de, să o spunem foarte direct, prăbuşirea economică a zonei. Eu am venit cu veşti bune legate de noul Cod fiscal. Am încercat să explic ce se va întâmpla începând de la anul şi am încercat să le insuflu încredere, pentru că şi eu am foarte multă încredere în ceea ce se va întâmpla în România, începând cu anul viitor, atunci când în România va fi foarte multă efervescenţă în plan economic. Aici (la Galaţi - n.r.) sunt probleme speciale. Le-am explicat oamenilor că, neavând un rol mesianic în politica românească, nu pot rezolva absolut orice problemă cu care mă întâlnesc, însă le-am preluat pe cele care ţin de ministerul meu şi voi încerca să îi reprezint aşa cum se cuvine”.
Participanţii au adus propuneri concrete secretarului de stat, unele dintre ele documentate, pe care secretarul de stat le va analiza şi soluţiona în măsura în care acestea ţin de ministerul pe care îl reprezintă.

Noul Cod Fiscal elimină licitaţiile trucate şi abuzurile inspectorilor fiscali

Potrivit ministrului secretar de stat Cătălin Beciu, economia României va exploda în următoarea perioadă iar previziunile economice ale anului viitor sunt “fabuloase”: „Este cel mai pro-business guvern din ultimii 25 de ani, motiv pentru care a apărut acest proiect de Cod Fiscal, care este acum în dezbatere publică, un nou Cod Fiscal care va produce efecte uluitoare asupra economiei. În următoarea perioadă de timp economia României va exploda, la modul pozitiv, evident”.
Potrivit secretarului de stat Cătălin Beciu, prezent la dezbaterea cu oamenii de afaceri din Galaţi, eveniment iniţiat de preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii – filiala Galaţi, Marian Filimon, noul Cod Fiscal va reglementa mai multe probleme cu care se confruntă în prezent oamenii de afaceri. Potrivit secretarului de stat, noul Cod Fiscal va impune aplicarea principiul “in dubio contra fiscum”, ceea ce înseamnă că, în cazul unui control financiar, dacă există ambiguitate în interpretarea legii, agentul de control va aplica interpretarea fiscală cea mai favorabilă agentului economic. O altă propunere este aceea ca răspunsurile birourilor de asistenţa contribuabililor să dea rezoluţii opozabile terţilor şi care să constituie baze de discuţii pentru controalele viitoare, lucru care nu se întâmplă în prezent, când răspunsurile acestor birouri nu sunt recunoscute, în timpul controalelor, de către reprezentanţii Ministerului de Finanţe.
Oamenii de afaceri din Galaţi au ridicat şi ei o serie de probleme pe care secretarul de stat le-a notat, promiţând că le va transmite Ministerului de Finanţe.
Potrivit lui Cătălin Beciu, una din cele mai importante noutăţi ale Codului Fiscal o reprezintă modificarea legislaţiei astfel încât să fie stopată practica din prezent, a anumitor firme, care câştigă, la licitaţiile publice, contracte, practicând un preţ de dumping, extrem de mic, preţ care, de fapt, nu reflectă costurile totale, însemnând şi plata subcontractorilor folosiţi de respectiva firmă. Secretarul de stat Cătălin Beciu spune că astfel de firme încasează plata din banii publici dar nu îşi plătesc subcontractorii, fapt care a avut ca efect, numai în acest an, pierderea a zeci de mii de locuri de muncă.
“Astfel de firme vin la licitaţie, nu plătesc 20 de subcontractanţi, care suportă toată treaba, şi îi lasă să moară... Ca tipar, aceşti oameni pleacă efectiv în concediu cu genţile pline de bani şi nu este normal. Pentru a înlătura această practică, am luat legătura cu directorul ANRMAP, domnul Dobrin, o minte luminată, şi i-am propus să introducă un nou criteriu de eligibilitate în privinţa calificării firmelor pentru lucrările cu bani de la bugetul de stat. Vine contractorul şi declară experienţă în domeniu? Să-i mai cerem şi un proces-verbal de bune practici încheiat cu toţi subcontractanţii pe acel domeniu de activitate, subcontractanţi pe care i-a avut în ultimii 2 ani, în baza căruia să reiasă că orice obligaţie financiară între el şi subcontractor a fost stinsă, iar fără acea documentaţie să nu poată intra în licitaţie”, a spus Cătălin Beciu, adăugând că cei care vor verifica veridicitatea acestor procese verbale vor fi chiar subcontractorii, care, în cazul în care nu vor fi plătiţi, vor reclama firma respectivă.

Mihaela KANTI


Articole înrudite