22 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Şcoala de Vară din Combinat, sau cum să-ţi cunoşti viitorul angajator/angajat
Şcoala de Vară din Combinat, sau cum să-ţi cunoşti viitorul angajator/angajat

Deşi ne aflăm la început de an universitar, există 51 de studenţi care tocmai ce şi-au finalizat studiile la Galaţi. Nu este vorba despre vreun curs atipic al Universităţii Dunărea de Jos, ci despre Şcoala de Vară, cursuri de internship desfăşurate în ultimele două luni în combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi. După cum se ştie, în ultimii ani, combinatul siderurgic a renunţat să angajeze salariaţi prin clasica metodă a interviului, preferând să îşi pregătească în prealabil oamenii cu care va lucra. Aşa au apărut mai multe programe de internship, Şcoala de vară - destinată studenţilor şi Şcoala de Ucenici, destinată absolvenţilor de liceu şi şcoli profesionale.
De curând, a avut loc cursul de absolvire a celei de-a cincea ediţii a Şcolii de Vară, în urma căreia 51 de studenţi şi-au încheiat pregătirea în combinat. Timp de 2 luni de zile, studenţii au văzut ce înseamnă lucrul pe o platformă siderurgică, au lucrat la proiecte reale, supervizaţi de mentori, şi au primit salarii şi alte drepturi băneşti la fel cu toţi ceilalţi angajaţi. După acest curs, cei care doresc să lucreze în combinat ar putea fi angajaţi, în urma unei selecţii, spune Gabriela Negoiţă, coordonatorul programului de internship: "Cei care optează pentru a lucra în combinat vor fi examinaţi şi dacă vor corespunde cererilor noastre vor fi angajaţi. Este nevoie să angajăm oameni tineri, în jur de 10-20 pe an, pentru că există un studiu care arată că media de vârstă a angajaţilor este înaintată şi în câţiva ani salariaţii vor ieşi la pensie".
Totuşi, nu toţi absolvenţii acestui internship doresc să lucreze, pe viitor, în combinat, considerând scoala de vară  mai degrabă o rampă de lansare către alte proiecte. Unii studenţi motivează faptul că nu doresc să lucreze în combinat prin faptul că "nu sunt compatibili cu mediul de lucru din combinat" sau pentru că "doresc să acumuleze exeperienţă în alte domenii". Statistica arată cam aşa: în ultimii patru ani, la aceste cursuri de internship au participat 123 de studenţi, însă doar 52 au optat să rămână să lucreze în combinat, restul preferând doar să puncteze în CV experienţa acumulată pe platforma siderurgică. Un risc (şi o cheltuială de timp, bani şi resursă umană, căci participanţii la aceste cursuri sunt plătiţi, sunt instruiţi de angajaţi cu vechime din combinat) pe care administraţia combinatului şi-l asumă, pentru că are nevoie de întinerirea forţei de muncă de pe platforma combinatului.
"La un interviu clasic, în jumătate de oră sau o oră nu ai timp să-ţi dai seama ce fel de om este cel din faţa ta. În schimb, după cele două luni de pregătire, ne lămurim şi unii şi alţii, pentru că uneori ei îşi dau seama că nu doresc să lucreze în combinat dar şi noi ne dăm seama că nu îi dorim, deci este cu dus-întors", a declarat Mihaela Crăciun, director de resurse umane din cadrul combinatului siderurgic ArcelorMittal.


Articole înrudite