17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Şantierul Naval Damen continuă lansarea de nave
Şantierul Naval Damen continuă lansarea de nave

Miercuri, Şantierul Naval Damen Galaţi şi-a deschis porţile pentru elevii Galaţiului, veniţi să privească la una din cele mai spectaculoase evenimente - lansarea la apă a unei nave. 

Nava lansată la apă în aplauzele copiilor şi angajaţilor SNDG este cea de-a 11-a navă din seria Platform Supply Vessel 3300 (serie începută în Şantierul Naval în urmă cu trei ani), care va asigura transportul de mărfuri (combustibil, apă potabilă, saramură, ciment, barită, noroi de foraj sau prăjini de foraj), precum şi a echipajelor la şi de la platformele de foraj marin din vestul Africii.

Nava, a cărei construcţie şi proiectare au durat aproape trei ani de zile, este cea de-a 11-a lansată la apă, de la începutul anului şi până acum, în Şantierul Naval Damen Galaţi (s-au lansat la apă trei mari nave şi alte opt remorchere).

Ca şi caracteristici tehnice, navele timp PSV 3.300  îşi pot menţine poziţia nemişcată, chiar şi în condiţii de vânt, valuri şi curenţi marini. Nava lansată miercuri la apă este cea de-a doua navă realizată la Şantierul Naval Damen din Galaţi pentru armatorul nigerian LATC. În afară de misiunea de bază - transportul mărfurilor - nava poate oera şi ca navă stingător de incendiu la platformele marine. De asemenea nava poate avea şi echipamente pentru depoluare marină. "Nava are o lungime de 80 de metri, o lăţime de 16,20 metri, un pescaj de vară de 6 metri, o greutate de aproximativ 3.300 tone şi poate atinge viteza de 13,5 noduri. De asemenea, nava poate transporta un număr de 24 de persoane, respectiv echipaj şi pasageri", a spus purtătorul de cuvânt al SNDG, Corina Pârvu.

Nava s-a construit în colaborare cu Şantierul Naval Damen Gorinchem - Olanda, de asemenea membru al Grupului Damen, care a sigurat proiectarea şi furnizarea principalelelor echipamente. Construcţia şi finalizarea navei s-a realizat împreună şi cu alte companii specializate în izolaţii, tapiţerii, mobilier, echipamente şi instalaţii electrice, vopsitorie şi protecţie anticorozivă, sisteme de aer condiţionat sau ventilaţie.

Potrivit noului director al Şantierului Naval Damen Galaţi, Christopher van der Stelt - prezent la prima sa lansare la apă a unei nave construite la Galaţi - , în acest an, şantierul va livra 26 de nave, iar ziua de 24 iunie "este o zi importantă în care angajaţii noştri se simt foarte mândri, văzând rezultatul muncii lor".

Pe de altă parte, Aurelian Nistor, director de producţie SNDG, a precizat că Şantierul Naval Damen Galaţi va mai construi încă o navă sau două PSV 3.300, după care va începe construcţia a patru nave PSV seria 5.000, destinate unui beneficiar din Canada. Totodată, SNDG este în discuţii cu un beneficiar pentru construcţia unui iaht, a mai precizat Aurelian Nistor. Acesta a adăugat că numărul actual de personal (2.545 angajaţi proprii plus 1.500 de angajaţi ai firmelor partenere ale SNDG) este suficient pentru numărul de comenzi deja stabilite pentru acest an şi anul viitor. "În ultimul an am angajat circa 200 de persoane. Dar acum considerăm numărul de angajaţi optim pentru comenzile pe care le avem. În plus, avem diverse programe de formare a specialiştilor. De pildă, am început la 1 iunie un program de formare pentru sudori şi pe viitor ne vom concentra pe recrutarea tinerilor din şcolile profesionale, avem o bună colaborare cu Liceul Radu Negru, cu Liceul 3, care are clasă de lăcătuşi. Încercăm să selectăm oamenii cei mai buni, îi încurajăm pe tineri să se ducă la şcolile profesionale. Continuăm şi parteneriatul cu Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, deja am făcut inteviuri pentru a selecta tinerii care vor avea potenţiale cariere internaţionale", a spus Aurelian Nistor. 


Articole înrudite