Asociaţia Forestierilor din România (ASFOR) şi Bursa Română de Mărfuri (BRM) au lansat, vineri, Bursa Lemnului, ocazie cu care a avut loc şi prima tranzacţie de vânzare - cumpărare de lemn pe o platformă bursieră independentă din România.
"Comerţul liber, sigur şi transparent, cu lemn şi material lemnos este o condiţie a dezvoltării corecte a sectorului, sector care contribuie în fiecare an cu 3,5% la PIB-ul României. Tranzacţiile pe bursă au avantaje atât pentru vânzători, cât şi pentru cumpărători. Negocierea preţurilor se face electronic sau prin licitaţie cu strigare. Clienţii au la dispoziţie cotaţiile şi preţurile de referinţă, contractele sunt garantate, facturarea şi debitarea sunt electronice, iar ordinele sunt programate la tranzacţionare în maximum şapte zile din momentul emiterii. Mai mult, pentru a veni în sprijinul participanţilor la piaţă, BRM poate oferi servicii de consultanţă specializate", au explicat reprezentanţii ASFOR.
BRM este o instituţie cu expertiză în organizarea pieţelor de materiale de construcţii (scândură, lemn fasonat, lemn pe picior etc.) şi deţine o infrastructură performantă pentru vânzarea şi cumpărarea de mărfuri.
"Prin acţiunea lor, părţile au convingerea că funcţionarea ringului bursier al lemnului şi produselor din lemn din cadrul BRM va duce comerţul cu lemn şi material lemnos la un nivel superior din perspective comerciale şi etice, aşa cum se întâmplă pe bursele din statele occidentale. Pe BRM tranzacţiile vor fi transparente, eficiente, competitive şi corecte. Informaţiile privind pieţele administrate de BRM sunt publice, iar corectitudinea şi respectarea normelor etice sunt asumate prin reglementările interne ale bursei", se arată într-un comunicat de presă al ASFOR, transmis vineri Agerpres.
În luna octombrie a anului trecut, ASFOR şi BRM anunţau că au încheiat un Memorandum de înţelegere pentru de realizarea unei platforme de piaţă bursieră pentru comercializarea lemnului şi materialului lemnos, Bursa Lemnului, care va fi operaţională în primul trimestru din 2022.
"Înfiinţarea Bursei Lemnului va duce comerţul cu lemn şi material lemnos la un alt nivel din toate perspectivele comerciale şi etice. Semnatarii acestui Memorandum şi-au asumat o construcţie care va simplifica şi clarifica, totodată, comerţul cu lemn şi material lemnos. Există burse ale lemnului în statele occidentale, sperăm să operaţionalizăm şi Bursa Lemnului din România în primul trimestru al anului 2022", arătau reprezentanţii ASFOR, într-un comunicat de presă.
ASFOR reprezintă interesele de breaslă ale persoanelor juridice din domeniul exploatării şi prelucrării primare a lemnului. Asociaţia promovează comerţul liber, sigur şi transparent cu lemn şi material lemnos şi doreşte dezvoltarea pieţei dedicate vânzării şi achiziţiei de lemn şi material lemnos.
BRM este o instituţie cu experienţă şi expertiză în organizarea pieţelor de materiale. Are o structură deja constituită pentru vânzarea-cumpărarea de mărfuri şi poate construi şi opera o platformă de piaţă bursieră pentru comercializarea lemnului şi materialului lemnos.