29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Producţia celebrelor tractoare produse în Ucraina se mută în România
Producţia celebrelor tractoare produse în Ucraina se mută în România

Chiar dacă se ştia că sunt de calitate, tractoarele ucrainene au devenit şi mai celebre odată cu declanşarea războiului, când pe reţelele sociale au apărut o serie de bancuri şi imagini ce sugerau superioritatea acestora în faţa tancurilor ruseşti.
Tractoarele produse la uzina din Harkov – Tractor Plant – sunt foarte căutate, în special pe piaţa Europei de Est, însă, din păcate, din cauza războiului, fabrica este nevoită să pună lacătul pe poartă, întrerupând astfel o tradiţie de peste 90 de ani.
Din fericire pentru România, însă, Tractor Plant a decis să îşi transfere utilajele şi producţia de tractoare la Holboca, în judeţul Iaşi, unde va crea astfel sute de noi locuri de muncă, informează alba24.ro.
Decizia ucrainenilor vine după ce un alt producător de utilaje agricole din ţara vecină, Vinnytska Ovocheva Kompaniya (VOK), a anunţat că îşi va reloca producţia din Viniţa tot în comuna Holboca.
„Sperăm că vom dezvolta aici o adevărată industrie în domeniu, că va fi interes pentru utilajele produse la Holboca. Ne dorim să facem produse româneşti, de aceea vrem să obţinem patentarea pentru tractor şi alte utilaje agricole. Va fi un parteneriat între cele două companii care fac utilaje agricole, respectiv cea din Viniţa şi cea din Harkov. Vor veni inginerii ucraineni, care pregătesc mutarea şi caută angajaţi români pe care să-i şcolească. Intenţionăm să începem cât mai repede producţia, aici, la Holboca”, a declarat Igor Crusnevschi, distribuitor de utilaje agricole.
Potrivit omului de afaceri, transportul se aduce cu convoi, cu pază militară, până la vamă. Multe fabrici din Ucraina sunt închise, dar cele care au rămas produc utilaje agricole, în condiţiile în care fermierii se pregătesc de campania din această primăvară.
„Deci producţia merge oricum, utilajele ajung la fermieri. Fabricile lor au stocuri, au cu ce să-şi acopere necesităţile. Noi continuăm ceea ce am început cu câţiva ani în urmă şi ceea ce voiam să realizăm în câţiva ani, va fi realizat mai repede. Ideea este să începem cât mai repede producţia. Sperăm că nu vor fi piedici. Vom vedea cum e cu documentaţia, obţinerea autorizaţiilor”, a mai spus Crusnevschi.
Până la izbucnirea războiului, la uzina din Harkov se produceau tractoarele XT3, modele care vor fi produse în continuare în România. Situată în zona industrială a oraşului, fabrica Tractor Plant a fost înfiinţată pe vremea lui Stalin, în 1930, primul tractor ieşind pe poartă în 1931. Acesta funcţiona cu kerosen şi avea 31 CP.
În 1972, începe producţia T150K, cu şenile la acea dată, care rămâne un tractor emblematic şi până astăzi pentru construcţia de maşini agricole din Ucraina.
De altfel, acesta este şi al doilea cel mai vândut model al uzinei ucrainene în Europa de Est, după Kirovets K700. Până acum, majoritatea tractoarelor şi utilajelor agricole mergeau către Rusia şi Kazahstan.


Articole înrudite