Cod roşu de scumpiri! În magazine, unele alimente de bază au ajuns la preţuri aproape duble în ultimul an. Mai mult, fructele şi legumele sunt mai scumpe vara faţă de iarnă, deşi se presupune că recoltele noi ar trebui să scadă tarifele. Ceea ce îi sperie şi pe reprezentanţii Ministerului Agriculturii care dau un verdict alarmant: România e cât pe ce să fie lovită de criza alimentară!
4 lei şi 82 bani, atât costă în hipermarketuri un litru de lapte. Un preţ mai mare cu 72% faţă de preţul din iunie anul trecut. Paradoxul este că producătorii n-au făcut nicio scumpire în ultimul an. Telemeaua costă mai mult cu 30% în hipermarketuri. Zahărul s-a scumpit cu 65 de procente. Mai îngrijorător e că deşi pe timp de vară ne-am aştepta la preţuri mai mici, în magazine lucrurile stau exact invers. Cartofii sunt mai scumpi în toiul verii decât în mijlocul iernii. Aceştia costă 2 lei si 19 bani faţă de 1,75 lei cât costau în decembrie 2010. "Cartoful la producator la ora actuala e în jur de 1 leu, sub 1 leu, se plâng fermierii ca nu pot să vândă cartoful mai mult de 0,8 -0.9lei şi nu ştiu cum ajung la 2 lei în supermarketuri", a declarat Ioan Benea, preşedintele Federaţiei Naţionale a Cartofului din România.
Institutul Naţional de Statistică arată că fructele proaspete s-au scumpit în medie în prima jumătate a anului cu aproape 30%, iar cartofii cu 35 de procente. Preţurile îi surprind şi pe oficialii din Ministerul Agriculturii. "Deci s-a scumpit o dată cu diferenţa de TVA; culmea e că la producător nu s-au scumpit preţurile", a declarat Adrian Rădulescu, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii.
Concluzia revine tot autorităţilor. "Majorarea preţurilor în condiţiile în care consumul a scăzut începe să fie un mic semnal că ne îndreptăm cu paşi mici sau siguri spre ceea ce previzionează o criză alimentară", a spus Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.