21 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
România pleacă în străinătate
România pleacă în străinătate
Criza economică şi măsurile de austeritate ale Guvernului lasă România fără români. Mii de medici, asistenţi, profesori sau programatori au părăsit deja ţara, iar alte câteva mii sunt pe picior de plecare. Nici tinerii nu au mai multă încredere în viitorul ţării. Absolvenţii de top aleg universităţile din străinătate, iar cei care optează pentru învăţământul românesc o fac doar până obţin o diplomă care să le paveze drumul spre străinătate. Circa 72.000 de români au plecat la muncă în străinătate doar în primul semestru al lui 2010, potrivit Tjobs.ro. Dintre aceştia, peste 32.000 au studii superioare. Cei mai mulţi lucrează în domeniile pentru care s-au pregătit: sănătate (circa 5.000), inginerie ( peste 3.500) şi IT (peste 3.000).

10.000 de medici şi farmacişti sunt pe picior de plecare

Peste 5.000 de medici au părăsit sistemul sanitar românesc în ultimii trei ani. Cifrele sunt alarmante, spun reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, mai ales că alţi 10.000 de medici, dentişti şi farmacişti sunt gata să plece în orice moment.
Preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, atrăgea atenţia asupra acestui fenomen încă de anul trecut. ''Chiar şi pe timp de criză economică, toate ţările, cu excepţia României, au dublat fondurile pentru sănătate şi le-au triplat pe cele pentru cercetare. (...) Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că în momentul în care migraţia medicilor într-o ţară depăşeşte 2%, statul trebuie să introducă cod roşu şi să ia măsuri. În România trebuia introdus cod super-roşu, în condiţiile în care, în 2009, din cei 41.000 de angajaţi în sistemul de sănătate au plecat în jur de 5.000", declara Astărăstoae.
Nici concurenţa foarte mare de la universităţile de medicină nu mai constituie o veste bună. ''Mai mult de jumătate dintre ei (candidaţii la admitere - n.r.) vor să obţină diplome doar pentru a profesa în străinătate'', a mai spus Vasile Astărăstoae.
Salariul mediu al unui medic este în România de 350 de euro, în timp ce în Uniunea Europeană, el poate ajunge la 8.000 de euro. Medicii seniori, cei mai cautaţi, pot obţine salarii ce ajung şi la 10.000-12.000 de euro pe lună în Marea Britanie şi ţările scandinave.

Ministerul Educaţiei încurajează profesorii să plece să lucreze în străinătate

Reducerea salariilor cu 25% şi creşterea TVA nu le-a motivat nici pe cadrele didactice. De altfel, exodul profesorilor este pregătit chiar de Ministerul Educaţiei. Instituţia  scoate la concurs pentru viitorul an şcolar aproape 70 de posturi de profesori, care să predea limba şi civilizaţia românească în Spania, Italia şi Belgia. Profesorii vor primi salarii de peste 2.000 de euro.

Avocaţii au primit undă verde să profeseze în Uniunea Europeană

Avocaţii români pot pleda liber în majoritatea statelor europene, inclusiv în Portugalia, care a decis luna trecută să recunoască, prin lege, calificările obţinute de apărători în România. Singurele ţări care fac excepţii sunt Grecia şi Luxemburg. Acestea refuză să transpună în legislaţia proprie directiva care obligă statele Uniunii Europene (UE) să recunoască reciproc profesia de avocat. Asta, deşi ar fi trebuit să îndeplinească această obligaţie încă de la 1 ianuarie 2007, când România a aderat la UE. Atunci românii ar fi trebuit să primească dreptul de a profesa liber avocatura oriunde în Uniune.

Măsurile anticriză îi alungă pe programatorii IT din ţară

Criza economică, dar şi măsurile Guvernului pentru combaterea efectelor ei, îi alungă şi pe inginerii IT din ţară. Preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii, Liviu Drăgan, declara în luna mai că măsurile anticriză propuse de Guvern (eliminarea scutirilor de la impozitul pe venit a programatorilor IT) va duce la plecarea din ţară a specialiştilor companiilor multinaţionale din domeniu.
Renunţarea la această măsură nu a oprit însă exodul programatorilor. Numai în primele şase luni ale acestui an, peste 3.000 de programatori au semnat contracte de muncă cu angajatori din străinătate. Specialiştii în IT primesc salarii de peste 5.000 de euro lunar.

Absolvenţii de top aleg să-şi continue studiile în străinătate

Românii sunt atraşi de o viaţă în afara României încă de pe băncile şcolii. Grav este însă că această atracţie se manifestă în cazul celor mai buni absolvenţi.  Astfel, majoritatea zecarilor de la examenul de bacalaureat din acest an au mărturisit că vor să îşi continuie studiile în străinătate. Cei care aleg totuşi o univerisitate românească o fac doar pe termen scurt, cu gândul la o bursă în străinătate.
România nu îşi pierde doar absolvenţii, ci şi elevii. Românii care muncesc în străinătate îşi retrag şi copiii de la şcolile din ţară.

Companiile româneşti se mută în străinătate

În următorii 15 ani, 189 de companii româneşti vor deschide operaţiuni în afara ţării. România se va situa astfel a aproximativ la acelaşi nivel cu Ucraina şi Ungaria din acest punct de vedere, arată un studiu al PricewaterhouseCoopers LLP (PwC).


Articole înrudite