22 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
România, al şaselea producător de cereale din UE
România, al şaselea producător de cereale din UE

Statele membre ale Uniunii Europene au produs în 2015 o cantitate de aproximativ 317 milioane de tone de cereale, iar Franţa a fost responsabilă pentru aproape un sfert din cantitatea totală (23% sau 72,6 milioane tone), urmată de Germania (15%), Polonia (9%), Marea Britanie, Spania şi România, cu o cantitate de 19,2 milioane tone sau 6% din producţia totală a UE, arată datele publicate recent de Eurostat.
Aproape jumătate din producţia totală de cereale a UE a fost compusă din grâu şi porumb. Franţa şi Germania au fost responsabile pentru 44% din producţia de grâu a UE, urmate de Marea Britanie, Polonia şi România (7,9 milioane tone sau 5% din producţia UE). Franţa a fost, de asemenea, cel mai mare producător de porumb din UE, fiind responsabilă pentru 23,3% din producţia totală, urmată de România (15,3%) şi Italia (12%).
Doar opt state membre UE, printre care se numără şi România, au produs orez în 2015. Aproape jumătate din producţia totală de orez a UE a fost raportată în Italia, urmată de Spania cu 28,8%. Pe ultimul loc între aceste state este România, cu o producţie de 49.800 de tone, adică mai puţin de 2% din producţia totală a UE.
De asemenea, UE a fost în 2015 cel mai mare producător mondial de sfeclă de zahăr (cu aproape 102 milioane tone sau 48,5% din producţia mondială) iar Franţa (32,9%) şi Germania (22,2%) au fost responsabile pentru mai mult de jumătate din producţia UE. Alţi importanţi producători de sfeclă de zahăr au fost Polonia (9,2% din producţia UE) şi Marea Britanie (6,1%). Cu o producţie de aproape un milion de tone de sfeclă de zahăr, România a fost responsabilă pentru mai puţin de 1% din producţia UE. Cu toate acestea, România este ţara cu cea mai mare creştere procentuală (20,3%) a volumului producţiei de sfeclă de zahăr între anii 2007 şi 2015.


Articole înrudite