12 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
România ar putea beneficia în viitorul buget al Uniunii Europene pentru perioada 2014 - 2020 de fonduri structurale pentru sectorul de irigaţii, aceasta fiind, pe lângă creşterea subvenţiilor pentru fermieri, una dintre priorităţile Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a spus ministrul de resort, Daniel Constantin, într-o conferinţă de specialitate.
Prezent la deschiderea expoziţiei „PAC@50: Trecut, prezent şi viitor”, organizată de Comisia Europeană în Capitală, Daniel Constantin a rugat „Copacul dorinţelor” ca, pe termen scurt, să dea ploaie în România, iar pe termen mediu, să avem un sistem de irigaţii care să asigure o producţie bună.
„Canalul Siret-Bărăgan poate fi finanţat pe partea de infrastructură din fonduri de coeziune, iar conectarea fermelor la aceste sisteme ar putea fi făcută prin Politica Agricolă Comună. În 2012, fermierii români au beneficiat de un buget mai mare de la UE, circa 1,5% din PIB, decât de la bugetul de stat - 0,9%, ceea ce nu este firesc, ţinând cont de aportul agriculturii la structura Produsului Intern Brut, în 2011. De aceea, dorim să începem, de la 1 ianuarie 2014, programul de reabilitare a sistemului de irigaţii”, a spus ministrul Agriculturii.
Un studiu al Băncii Mondiale arată că în România se pot reabilita instalaţiile pentru sisteme de irigaţii care să deservească circa 800.000 de hectare cu o sumă care se apropie de 400 de milioane de euro.
„Avem solicitări pentru irigarea a 300.000-400.000 de hectare, dar din cauza costurilor ridicate nu se pot iriga decât 70.000, poate maximum 100.000 de hectare”, a precizat Daniel Constantin.
Cu privire la fermieri şi la pierderile pe care aceştia le-ar putea avea în urma condiţiilor meteo nefavorabile, ministrul Constantin a făcut referire la un act normativ existent deja, prin care se stipulează că aceştia vor fi ajutaţi, însă în anumite condiţii.
Muzeul Ţăranului Român din Capitală găzduieşte, în perioada 18 - 22 iulie 2012, expoziţia „PAC@50: Trecut, prezent şi viitor”, organizată de Comisia Europeană.
Organizat cu ocazia aniversării a 50 de ani de Politică Agricolă Comună (PAC) în Uniunea Europeană, evenimentul prezintă istoricul şi evoluţia acestei politici în serviciul cetăţenilor europeni, care, încă o dată, se adaptează aşteptărilor acestora printr-o reformă ce vizează creşterea competitivităţii economice şi ecologice a agriculturii europene.
Expoziţia este itinerantă şi a debutat pe 16 aprilie 2012 în Spania. Traseul acesteia include numeroase alte state membre UE precum Grecia, Olanda, Lituania, Portugalia, Bulgaria, Belgia, Luxemburg, Slovenia, Republica Slovacă, Ungaria, Cipru, Italia, Franţa, Germania, Polonia şi se va încheia la Bruxelles în luna decembrie 2012.
Pe durata expoziţiei, vor fi organizate mai multe evenimente menite să reunească specialişti în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale şi alţi actori preocupaţi de importanţa acestui sector în viaţa cetăţenilor.


Articole înrudite