Economistul Nouriel Roubini, care a devenit celebru pentru că a anticipat criza subprime, poreclit ulterior “Profetul crizei”, a renunţat la tradiţionalele predicţii apocaliptice în privinţa economiei mondiale, estimând pentru anul 2014 doar evoluţii pozitive, scrie Bloomberg.
Roubini prognozează că riscul încetinii economiei mondiale este mai mic, în condiţiile în care economiile emergente cresc la o rată anuală de sub 2%. “Redresările rapide ale economiilor în ţările dezvoltate vor stimula importurile din ţările emergente. Exitul Rezervei Federale Americane (FED) din programul de relaxare monetară va fi unul lent, ratele de dobândă menţinându-se la nivele joase. Reformele de politici din China vor atenua riscul unei aterizări forţate, iar clasele de mijloc din ţările emergente vor consuma mai multe bunuri şi servicii”, a spus analistul într-un articol publicat în revista economică Project Syndicate. Roubini estimează o creştere economică a ţărilor emergente în jur de 5% în acest an.
De la previzionarea în 2005 a colapsului pieţei imobiliare americane, Roubini nu a mai reuşit să anticipeze nimic. În iunie, analistul a anticipat că reducerea programului de stimularea a economiei de către FED va duce la instabilitate financiară. Peste trei luni, Rubini şi-a schimbat previziunea, considerând că Statele Unite vor fi într-o poziţie mai bună decât alte ţări dezvoltate, îndreptându-se către o apreciere a dolarului.