17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Principalele piedici ale firmelor în accesarea creditelor
Principalele piedici ale firmelor în accesarea creditelor

Principalele probleme cu care se confruntă firmele din România rămân fiscalitatea ridicată, impredictibilitatea mediului fiscal şi concurenţa, dar şi accesul la finanţare reprezintă o problemă în creştere uşoară, reiese din Sondajul privind accesul la finanţare al companiilor nefinanciare din România, decembrie 2016, realizat de Banca Naţională a României (BNR).
"În perioada analizată, cele mai presante probleme cu care se confruntă firmele sunt în continuare fiscalitatea ridicată, impredictibilitatea mediului fiscal şi concurenţa. În cadrul sondajului, s-a remarcat, de asemenea, creşterea ponderii companiilor care consideră disponibilitatea forţei de muncă o problemă presantă comparativ cu raportarea anterioară", reiese din sondajul citat.
Referitor la accesul la finanţare, procentul firmelor pentru care acesta reprezintă o problemă presantă s-a majorat marginal raportat la perioada anterioară (16% dintre firme).
"Analizând doar companiile care au încercat să acceseze un credit în perioada aprilie-septembrie 2016, o proporţie uşor mai redusă a acestora a identificat accesul la finanţare ca fiind o problemă presantă (17%, faţă de 18% în exerciţiul anterior)", se mai arată în sondajul BNR.
În ceea ce priveşte dificultăţile majore întâmpinate de firme în accesarea finanţării de la bănci şi/sau IFN în perioada aprilie-septembrie 2016, pe primele locuri s-au situat nivelul prea ridicat al dobânzilor şi comisioanelor, cerinţele privind valoarea sau tipul garanţiei şi birocraţia.
Astfel, finanţarea internă (reinvestirea profitului/vânzarea de active, respectiv credite de la acţionari sau majorări de capital) reprezintă principala sursă de finanţare pentru circa 64% dintre companiile respondente.
"Finanţarea bancară a înregistrat un avans marginal, dar rămâne una din sursele de finanţare puţin utilizate de companii, un procent de 17% dintre companii preferând această formă de finanţare. Apelarea la fonduri europene este nesemnificativă, 98% dintre companii declarând că nu au avut experienţa cu acest tip de finanţare", se mai arată în documentul BNR.
Mai mult, intenţia majorităţii companiilor care au răspuns la sondaj este de a îşi reduce gradul de îndatorare bancară, astfel că 59% dintre firme nu ar lua un credit în lei şi 65% nu ar accesa un credit în euro, indiferent de nivelul ratelor de dobândă. Proporţiile sunt uşor mai ridicate comparativ cu semestrul precedent (57% şi, respectiv, 62% în perioada octombrie 2015 — martie 2016).
"Un număr important de firme declară că nu au solicitat finanţare de la instituţiile de credit şi IFN în perioada aprilie-septembrie 2016 (79%), similar exerciţiului anterior. Totuşi, majoritatea firmelor care au indicat apelarea la resurse financiare de acest tip afirmă că au obţinut suma totală solicitată (85%, cu 4 puncte procentuale mai mult faţă de situaţia înregistrată în semestrul precedent)", mai reiese din sondajul citat.
Dintre firmele care au aplicat pentru credite şi au primit sumele solicitate în totalitate, corporaţiile au avut, şi în acest exerciţiu de raportare, ponderi semnificativ mai ridicate comparativ cu IMM-urile (41% pentru corporaţii, faţă de 14% pentru IMM), ponderea firmelor mici fiind chiar în scădere, mai reiese din datele BNR.
De asemenea, firmele preconizează că această situaţie se va menţine şi în perioada următoare (octombrie 2016 — martie 2017).
Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 10.500 de companii nefinanciare, reprezentativ la nivel naţional şi regional.


Articole înrudite