Sosit vineri, 10 septembrie, la Galaţi, pentru a prezenta liberalilor gălăţeni moţiunea prin care vrea să îi convingă să îl aleagă ca preşedinte al PNL, premierul Florin Cîţu a explicat ce măsuri poate lua pentru a limita măcar creşterea alertă a preţurilor care dau coşmaruri acum românilor.
„Dacă vorbim de preţul la energie, atunci da, scumpirile sunt cele mai mari, dacă vorbim de alte preţuri, atunci scumpirile nu sunt cele mai mari din ultimii zece ani. Dar în ceea ce priveşte dinamica inflaţiei, avem astăzi cifre de la INS, sunt mai mici decât în 2018, dar totuşi nu este un lucru bun. Banca Naţională e cea care are mandat pentru stabilitatea preţurilor şi va lua cele mai bune măsuri care să ducă la temperarea situaţiei în perioada următoare. Banca Centrală nu a revizuit dobânda, ceea ce înseamnă că Banca Centrală vede doar o creşetere temporară a preţurilor, aşa interpretez eu. Dacă Banca Centrală ar fi văzut o creştere permanentă a preţurilor, ar fi crescut dobânda, dar nu a făcut-o. Aşteptăm decizia Băncii Centrale şi vedem. În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor, Banca Centrală este cea mai în măsură să ne explice ce se întâmplă cu preţurile. Dacă ne uităm la unele date ale Băncii Centrale, la unele exprimări, vedem că inflaţia scade spre 3 la sută spre finalul acestui an. Eu însă am încredere că Banca Naţională va veni cu cele mai bune măsuri”, este de părere Florin Cîţu.
O eventuală plafonare a preţurilor la energie ar putea fi luată doar după ce ar exista o discuţie cu Comisia Europeană, altfel nu s-ar putea interveni în piaţă, motivează premierul referindu-se la una dintre cele mai arzătoare probleme ale românilor: creşterea preţurilor la energie. Premierul nu a exclus această variantă cu totul. Deocamdată explică ce face pentru a limita fenomenul.
„În ceea ce priveşte preţurile la energie, acolo deja am forţat oarecum, pentru că am văzut că a întârziat Parlamentul legea consumatorului vulnerabil şi mai avem şi alte măsuri pe care le vom lua în perioada următoare prin ordonanţă de urgenţă. De aceea am spus că este important să avem un guvern funcţional pentru a da ordonanţe de urgenţă. Nu poţi altfel să rezolvi problema facturilor la energie în această iarnă. Asta este pentru consumatori. Pentru companii, acolo o parte a problemei a fost rezolvată prin acea ordonanţă care ajustează contractele companiilor care lucrează pe fonduri europene sau direct cu bugetul de stat şi mai sunt şi celelate companii din economie pentru care acum vom da câteva soluţii. Pentru consumatorii casnici va fi dată în următoarele zile ordonanţă de urgenţă”, a precizat Florin Cîţu.
Această discuţie privind plafonarea preţurilor ar fi trebuit să fie făcută de mult mai multă vreme. Premierul a precizat că, de fapt, creşterea preţurilor la energie în România nu are legătură directă cu ce se întâmplă în România, ci cu faptul că de 30 de ani nu a mai fost crescută capacitatea de producţie şi importăm energie al cărei preţ a crescut în toată Europa.
Florin Cîţu, alături de alţi membri din PNL, din echipa sa, a venit la Galaţi pentru a convinge liberalii gălăţeni să îl voteze la conducerea partidului.
„Sunt aici pentru a prezenta moţiunea Romania Liberală, pentru a obţine susţinerea acestei filiale. Îmi cer scuze pentru întârziere, am avut o cauză bună, o scuză bună, se lucrează în România. Nu merg chiar în fiecare filială să îmi prezint moţiunea, merg acolo unde pot să ajut. Dar am venit aici pentru că nu am fost aici atunci când au fost alegerile pentru conducerea filialei. În alte filiale se duc colegii mei de echipă care prezintă moţiunea”, a precizat Florin Cîţu.
Premierul a spus şi că după schimbarea prefecţilor sunt de aşteptat şi schimbări în agenţii şi chiar deconcentrate acolo unde posturile nu sunt ocupate prin concurs.