17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Povara taxelor şi a impozitelor a dus la o economie „ascunsă” de 28% din PIB-ul României
Povara taxelor şi a impozitelor a dus la o economie „ascunsă” de 28% din PIB-ul României

Povara taxelor şi a impozitelor a dus la o economie ascunsă de 28% din PIB-ul României, cu 10% mai mare decât media Uniunii Europene, a declarat marţi preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, în cadrul unei conferinţe de specialitate. "Economia ascunsă a României este cu 10% mai mare decât media UE de 18%, doar Bulgaria având un nivel mai ridicat, de 31%. Este un fenomen destul de greu observabil. Avem, în esenţă, două măsuri pentru economia neobservată, iar conform INS economia neobservată este de 22% din total economie, însă experţii europeni, conform studiilor proprii, ne clasează la 28,1%. Dacă ne comparăm cu ţările din ECE, concluzia este că în regiune cele mai multe ţări au o economie ascunsă peste media UE, cu excepţia Cehiei care este sub media europeană", a spus Ionuţ Dumitru.

Potrivit sursei citate, principalul factor care duce la creşterea economiei ascunse este povara taxelor şi impozitelor şi, în principal, povara fiscală pe muncă. "În principal, povara fiscală pe muncă este factorul determinant pentru mărimea economiei ascunse. Cu cât ai un sistem fiscal mai împovărător, mai ales din prisma birocraţiei şi aparatului de administrare a taxelor neprietenos, cu atât creşte acest tip de economie. Dacă ne uităm la România se pare că avem o povară fiscală pe muncă destul de mare dacă ne uităm la impozite plătite de angajat şi angajator, salarii destul de mici faţă de media salariilor din economie. Avem o povară fiscală pe muncă printre cele mai mari din economie", a mai spus Ionuţ Dumitru.

Preşedintele Consiliului Fiscal a participat, marţi, la conferinţa "România clandestină: De la problemele de piaţă ale producătorilor, la riscurile consumatorilor", organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a României.


Articole înrudite