Comisia Europeană (CE) a extins portalul unic dedicat finanţărilor UE, care va include de acum înainte şi fondurile structurale, respectiv Fondul european de dezvoltare regionala( (FEDER) şi Fondul social european (FSE), informează un comunicat dat publicităţii la Bruxelles.
Lansat luna trecută, noul portal unic dedicat finanţărilor UE oferă acces uşor la informaţii complete şi actualizate privind modul în care antreprenorii şi IMM-urile pot obţine peste 100 de miliarde de euro sub formă de finanţări în cadrul programelor din perioada 2007-2013. Datorită acestor schimbări, notează CE, numărul băncilor şi al fondurilor partenere se va dubla, ajungând la peste 1.000, iar IMM-urile vor avea acces la o sursă consolidată de informaţii vitale privind modalităţile de finanţare, respectiv garanţii, împrumuturi şi capital de risc.
Accesul la finanţare este una dintre cele mai urgente probleme cu care se confruntă IMM-urile din Europa, iar în ultimii doi ani, aproape o treime dintre firmele din această categorie care au solicitat împrumuturi bancare au fost refuzate sau au obţinut în cele din urmă sume mai mici decât cele cerute. În aceste condiţii, apreciază executivul comunitar, informarea şi accesul la finanţările UE sunt mai importante ca niciodată pentru întreprinderi.
„Portalul unic dedicat finanţărilor UE va ajuta IMM-urile să acceseze uşor şi rapid finanţările de care au atâta nevoie. Una dintre priorităţile de vârf ale CE este de a simplifica şi a reduce obstacolele cu care se confruntă întreprinderile. Includerea fondurilor structurale ale UE în portalul unic reprezintă o etapă importantă în acest sens. În acelaşi timp dorim să încurajăm statele membre şi regiunile să utilizeze instrumentele financiare ale UE, care pot contribui la creşterea impactului politicii de coeziune. Aceste instrumente atrag investiţii, factor esenţial pentru stimularea economiei europene şi crearea de locuri de muncă”, se menţionează într-o declaraţie comună a comisarilor europeni pentru industrie şi antreprenoriat, Antonio Tajani, şi respectiv politică regională, Johannes Hahn.
Portalul oferă informaţii despre instrumentele financiare ale UE destinate IMM-urilor, printre care Programul-cadru pentru competitivitate şi inovare (CIP), instrumentul european de microfinanţare Progress, instrumentul de partajare a riscurilor (PC7), împrumuturile acordate de Banca Europeană de Investiţii pentru IMM-uri şi programele operaţionale naţionale şi regionale ale statelor membre de punere în aplicare a obiectivelor politicii de coeziune.
De asemenea, portalul unic oferă informaţii detaliate cu privire la modul în care IMM-urile pot să solicite finanţare cu sprijinul UE, prin intermediul uneia dintre cele aproximativ 1.000 de bănci sau instituţii financiare partenere.