Numărul mieilor sacrificaţi pentru Sărbătorile Pascale, inclusiv în gospodăriile populaţiei, va ajunge în acest an la 3 - 3,2 milioane, la aproape jumătate faţă de anii trecuţi, din cauza reducerii consumului şi a resurselor financiare scăzute, susţine Eugen Gonţea, preşedintele Federaţiei Oierilor de Munte din România şi al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Braşov.
"În fiecare an, în România se sacrifică în jur de 3 — 3,2 milioane de miei, inclusiv în gospodăriile populaţiei, în condiţiile în care acum 4-5 ani se sacrificau şi 5 — 6 milioane de miei. La ţară fiecare taie un miel în această perioadă şi noi îi luăm şi pe aceştia în calcul. Tăierile scad din cauza consumului şi puterii financiare scăzute pentru că marea majoritate a pensionarilor — care respectau gustul şi tradiţia de Paşte — se orientează spre alte tipuri de carne, de regulă de pasăre, pentru că este mai ieftină, iar cei care îşi mai permit, cumpără mai puţin, nu cu mielul, ci cu bucata, doar ca să îşi satisfacă gustul. Din păcate, tinerii nu sunt îndreptaţi spre această carne şi nici nu avem politici care să susţină creşterea consumului de carne de miel, deşi studii ştiinţifice riguroase recomandă ca, atunci când se schimbă alimentaţia copilului de la laptele matern, prima carne să fie cea de miel, nu cea de pasăre", a declarat Eugen Gonţea.
În privinţa preţului cărnii de miel, reprezentantul ciobanilor susţine că în prezent totul depinde de cerere şi ofertă, dar achiziţiile din ferme s-au făcut în acest an la preţuri derizorii, sub costul de producţie, şi în scădere faţă de anul 2016.
"Preţurile depind foarte mult de cerere şi ofertă, dar achiziţiile s-au făcut la preţuri derizorii, adică sub preţul de producţie. Mielul între 10 şi 18 kilograme s-a achiziţionat cu 8 — 8,5 lei pe kilogram în viu, iar ceea ce a trecut de 18 kilograme la 7 — 7,5 lei/kg. Repet, sunt preţuri derizorii în condiţiile în care, mai ales, în zona de munte, condiţiile sunt aspre şi producţiile sunt mici, iar costurile s-au ridicat şi la 10 lei pe kilogram. Anul trecut am vândut mielul în viu la 10 — 11 lei pe kilogram", a explicat Gonţea.
Ciobanii au reuşit să vândă în jur de 300.000 — 350.000 de miei la export în această perioadă, în general, în Ungaria, Italia şi Grecia şi aproape deloc în ţările din Orientul Mijlociu, însă nu pot spune că exporturile i-au "salvat".
"Pe export am mers pe Ungaria, nu mult, vreo 20 de tiruri, pe Italia, unde s-au cerut miei cu o greutate între 10 şi 18 kilograme în viu. Şi în Grecia s-au dus miei destui, dar în ţările din Orientul Mijlociu nu ştiu care este situaţia pentru că de regulă ei cumpără după Sărbătorile Pascale. Pe total, după calculele noastre au mers la export 300.000—350.000 de miei, iar preţurile au fost între 7,5 şi 9 lei kg în viu. Nu ne-a salvat exportul pentru că este este un război economic, iar legislaţia noastră pentru export este una tip balcanică", susţine preşedintele asociaţiei.
În acest context, crescătorul de oi Popa Gheorghe din comuna Balaci, judeţul Teleorman, şi preşedinte al asociaţiei locale, a precizat că în acest an nu va veni la Bucureşti cu miei pentru sacrificare, pentru că sumele cerute de autorităţile sectorului 4 unde există un punct autorizat de sacrificare s-au dublat faţă de anul trecut.
"Nu mai venim să sacrificăm miei în Bucureşti, pentru că anul trecut ne-au luat 2.000 de lei şi acum ne cer 5.000 de lei. Nu îmi asum riscul să le dau banii aceştia pentru că poate nici nu-i recuperez din vânzare. Prefer, chiar dacă îi dau mai ieftin, să îi trimit la export, pentru că în cazul în care risc să îi tai şi vin pe piaţă cu ei, pot să fie confiscaţi de ANSVSA, deoarece nu sunt tăiaţi la abator. Toată iarna se chinuie producătorul pentru a creşte animale şi când vrea să le sacrifice autorităţile stau la capul podului să-l prindă. Ajutaţi-ne să intrăm în contact direct cu consumatorul, să fie o legătură directă între consumator şi producător", a subliniat Popa Gheorghe.
Acesta a mai spus că exporturile nu sunt făcute direct de ciobani ci de firmele exportatoare, care fac achiziţia de miei şi care îi triază în funcţie de greutate şi îi trimite punctual pe piaţa unde există cerere.
"Ei strâng animalele, le triază şi de exemplu dacă cerinţa pe Franţa este pentru miei de 17 kilograme, exportul merge la francezi, dacă este către ţările arabe unde se consumă miel mai mare şi de 30 de kilograme în viu, îi trimit acolo. Un crescător nu poate face selecţia, doar agenţii economici care fac exportul. Numai în comuna noastră s-au încărcat până la începutul lunii aprilie între 4.000 şi 5.000 de miei. Până acum s-au dat la un preţ de 10,5 lei pe kilogram în viu, dar acum preţul a scăzut la 8 lei deoarece oferta este mare şi exportul este aproape saturat", a adăugat crescătorul de ovine.
Preşedintele Agrostar, Nicolae Ştefan, susţine că din experienţa anilor trecuţi preţul cărnii de miel va mai creşte uşor, dar nu spectaculos. Acesta este, însă, îngrijorat de preţul legumelor şi fructelor în această perioadă.
"Cred că va mai creşte puţin preţul la carnea de miel, dar din punctul meu de vedere nu spectaculos. Mă îngrijorează în schimb preţul la legume şi fructe pentru că a fost o iarnă grea şi prevăd o speculă scurtă în această perioadă. Cred că în galantar mielul va coborî în săptămâna mare între 17 şi 20 de lei pe kilogram, chiar dacă cum în magazine se vinde şi cu 25 de lei. La ciobani preţul carcasei este de 15—16 lei pe kilogram şi în viu de 7-8 lei pe kilogram", a adăugat Nicolae.
În prezent, preţul cărnii de miel în pieţele din Bucureşti se situează între 20 şi 25 de lei kilogramul.
Potrivit datelor statistice furnizate de Ministerul Agriculturii, consumul de carne de ovine în anul 2016 a fost în medie de 2,6 kg/cap locuitor, în uşoară creştere faţă de 2015 când se înregistra un consum de 2,3 kg/locuitor în 2015, dar semnificativ faţă de 2014 de 0,7 kg/locuitor anual. În perioada Paştelui necesarul de carne de miel este acoperit în mare parte din producţia autohtonă.
În comparaţie, media consumului în UE a fost de 2 kilograme pe locuitor anual în 2015, faţă de 1,9 în 2014, iar Franţa şi Irlanda aveau cel mai mare consum de 2,9 kilograme, respectiv 2,8 kilograme pe locuitor anual.
Ciobanii români susţin că mielul care se aduce din import nu numai că este mai scump, dar are şi un gust diferit şi este mai fad decât mielul românesc.
România exportă cu predilecţie animale vii în ţările Orientului Mijlociu şi nu numai, respectiv în Libia, teritoriile palestiniene, Iordania, Liban, Turcia, Italia şi importă carne de ovine din Ungaria, Spania, Grecia şi Austria.
În 2016, exporturile de animale vii (ovine) în ţările menţionate au totalizat 218 milioane de euro pentru o cantitate de 107.000 tone, iar importurile de carne de miel au totalizat 5,2 milioane pentru 2.000 de tone.
Din ultimele date operative deţinute de MADR, efectivele totale de ovine ale României sunt de 16,3 milioane de capete, din care 4,8 milioane capete sunt miei, ceea ce reprezintă 29,4 % din efectivul total.