Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat recent la Cefa, că a fost prelungit până în data de 15 iunie termenul de depunere a documentaţiei pentru Programul Tomate.
"Da, rămâne 15 iunie, o dată pe care noi am considerat-o necesară a prelungi actul normativ, dat fiind temperaturile scăzute din această primăvară. Programul acesta este pentru prima dată introdus în România, pe opt ani, şi pentru a da viaţă acestui program şi a satisface cerinţele producătorilor am considerat că este util să prelungim până pe 15 iunie. În acest sens, am realizat un proiect de act normativ, l-am lansat în dezbatere publică, cât de curând va primi aprobarea guvernului, iar producătorii agricoli vor putea beneficia de cei 3.000 de euro pentru o mie de metri pătraţi cultivaţi cu tomate".
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat recent o propunere privind prelungirea termenului limită de depunere a documentaţiei pentru subvenţiile vizând cultivarea roşiilor în solarii, de la 31 mai la 15 iunie.
Ministrul a motivat că a primit solicitări pentru prelungirea termenului din cauza valului de temperaturi scăzute înregistrate pe arii extinse din ţară în ultimele luni, fapt care a îngreunat valorificarea tomatelor de către unii mici fermieri în termenul necesar obţinerii subvenţiei.
În judeţul Bihor sunt peste 190 de cultivatori de legume în spaţii protejate din Bihor care au depus cereri de finanţare. Primii care au ieşit cu roşii timpurii pe piaţă sunt legumicultorii din Tămăşeu, Roşiori şi Sălard.
Pentru a fi eligibili acordării acestei forme de sprijin financiar pentru cultura tomate în spaţii protejate (sere, solarii), beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii: să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate de minimum 1.000 mp; să obţină o producţie de minimum 2 kg de tomate/mp şi să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2.000 kg dovedită cu documente justificative, de pe suprafaţa de teren menţionată; să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primării; să valorifice producţia în perioadele ianuarie-mai, inclusiv şi noiembrie-20 decembrie, inclusiv.
Peste 300 de producători de roşii înscrişi în programul "Tomate" au ieşit deja pe piaţă
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat recent la Satu Mare, că sunt deja peste 300 de producători de roşii care beneficiază de subvenţie prin programul "Tomate" care au ieşit deja pe piaţă, în perioada de extrasezon.
"Deja avem pe piaţă foarte mulţi producători, sunt peste 300 care au ieşit cu produsele în perioada aceasta de extrasezon, creând astfel o variantă în concurenţa pe piaţă între produsele străine, care evident că vin atunci când piaţa este goală şi consumatorii o cer. Astăzi, în România, s-au adus pe piaţă peste 500 de tone de tomate, noi prognozăm că în extrasezon putem aduce 5.000 de tone de tomate în primul ciclu. Am avut în vedere şi faptul că pragul termic din acest an a fost diferit faţă de anul trecut, a fost o perioadă mai rece şi atunci am luat măsura de a prelungi perioada de depunere a documentaţiei, pentru a avea acces la sumele stabilite pentru cei care au luat în seamă acest program şi s-au angajat. Spun că l-au luat în seamă, pentru că sunt peste 6.800 de producători care au accesat această formă de sprijin, sunt peste 6.800 de fermieri care s-au înscris în registrul unic pentru tomate şi, evident, ei aşteaptă în urma acestui succes de început şi recompensa financiară, înţelegându-se cei 3.000 de euro la cei 1.000 de mp", a declarat Petre Daea.
Ministrul Agriculturii a efectuat recent o vizită în judeţul Satu Mare, el având programată o întâlnire cu fermierii, o vizită la o plantaţie de goji şi participarea la Festivalul Căpşunilor din localitatea Halmeu.