Guvernul a adoptat programul naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane, având în vedere că ţara noastră se află în situaţia de risc iminent faţă de această boală, prin notificarea cazurilor de pestă porcină africană în Ucraina şi în Republica Moldova, în vecinătatea ţării noastre. Ca urmare, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi (DSVSA) a încheiat protocoale cu Poliţia de Frontieră Galați, cu Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) şi Ocolul Silvic Galaţi în vederea întăririi măsurilor de securitate privind preîntâmpinarea răspândirii pe teritoriul României a cazurilor de pestă porcină africană. Potrivit reprezentantului Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi, Vasile Ştefan, deocamdată, nici o probă din judeţul Galaţi prelevată de la porci nu a fost declarată pozitivă în cazul pestei porcine africane. Potrivit acestuia, în fiecare caz de sacrificare a unui porc există obligaţia prelevării de probe ce sunt trimise la DSVSA Galaţi, unde se efectează trei analize pentru depistarea pestei porcine africane, pestei porcine clasice şi trichinelozei. Aceeaşi procedură se aplică şi în cazul porcilor mistreţi vânaţi, fiecare campanie de vânătoare fiind desfăşurată doar în prezenţa unui medic veterinar, în baza protocolului de colaborare între DSVSA şi AJVPS. Potrivit reprezentantului DSVSA Galaţi, cele două posibile surse de răspândire a pestei porcine africane sunt: introducerea în ţară, dinspre Republica Moldova, a produselor alimentare de origine animală, şi porcii mitreţi, care ar putea ajunge în România, din ţara vecină. În total, pe raza judeţului Galaţi există 44 de fonduri de vânătoare din care 36 se află în administrarea AJVPS şi 8, în administrarea Ocolului Silvic.
Tot pe linia preîntâmpinării apariţiei cazurilor de pestă porcină, DSVSA a efectuat informări cu primarii şi medicii veterinari arondaţi tuturor localităţilor gălăţene aflate la graniţa cu Republica Moldova, astfel încât în momentul în care aceştia au o suspiciune legată de această boală, să alerteze imediat DSV.
Medici veterinari la punctele de frontieră cu R. Moldova
Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Galați, comisar Ion Irimia, la fiecare din cele două puncte gălăţene de trecerea frontierei către Republica Moldova – Oancea şi Galaţi – Rutier (Giurgiuleşti) există în permanenţă câte un medic veterinar al DSVSA, care, alături de poliţiştii de frontieră şi lucrătorii vamali nu permit introducerea în ţară a produselor alimentare de origine animală, în special provenind de la porci. Dacă se descoperă astfel de produse, ele sunt imediat confiscate şi sunt transportate în condiţii de securitate la un punct de neutralizare autorizat. Totodată, poliţiştii de frontieră care supraveghează frontiera verde şi care descoperă fie în timpul patrulelor, fie prin intermediul aparaturii de urmărire prin termoviziune, prezenţa animalelor sălbatice moarte, în special porci mistreţi, au obligaţia de a anunţa DSVSA. Un medic veterinar delegat va prelua apoi leşul animalului, transportându-l pentru efectuarea de probe de laborator.